Kálvin Balázs frenetikus sikerű diplomakoncertje
Kultúra
2013. máj. 18.

Kálvin Balázs frenetikus sikerű diplomakoncertje

Két évvel ezelőtt számoltam be Balázs sikeres „alap-diploma" koncertjéről. Most még nagyobb örömmel teszem ezt, hiszen május 7-én szerezte meg zongoraművészi diplomáját a fiatal művész.
A régi Zeneakadémia meghitt kamaraterme adott otthont a rendkívüli zenei eseménynek. Telt ház előtt játszott Balázs. Nagy örömömre legalább 30 embert számoltam össze, akik Dorogról és a környékről jöttek. Bach: A - dúr zongoraversenye volt a nyitó műsorszám, ahol a kortársaiból, barátaiból alakult kamarazenekar is derekasan helytállt. A Bartók: Szvit (op. 14.) előadása pedig páratlan zenei csemege volt! Amikor azt hittük, már nem lehet fokozni az élményt, akkor Debussy: Szonáta hegedűre és zongorára c. művét adták elő. Banda Ádám volt a hegedűs, aki már végzett és a Zeneakadémia tanára. A közönség lélegzetvisszafojtva hallgatta a káprázatos produkciót. Balázs kivételesen nehéz programot állított össze. A koncert második felében Chopin majd Rzewski művet adott elő, amelynek végén az akadémia tanárai is „bravó"-ztak és felállva tapsoltak.

kalvin_b_dipl_konc_2013.jpg 

Az egyik legszebb pillanat az volt számomra, amikor Balázs egyetemi zongora professzorai gratuláltak Gerstner Bálintné, azaz Borsika tanárnőnek (így ismerik a tanárnőt a legtöbben Dorogon), aki négy éves korában kezdte bevezeti a zongorázás rejtelmeibe és 14 évig tanította Balázst. Megyei, országos zongoraversenyeken, kamarazene fesztiválokon elért nívódíjai és kiváló eredményei igazolták Balázs tehetségét. Még ma is tartják a jó szakmai kapcsolatot. Gerstner Bálintné kvalitása, szerénysége, áldozatkészsége, igényessége mind erősen része volt annak a csodának, amelynek részesei lehettünk.
Borsika a tőle megszokott szerénységgel Isten ajándékának nevezte Balázst és a tökéletes diplomahangversenyt. Tudjuk, hogy fáradhatatlan munkálkodása nélkül, pedagógiai elkötelezettsége nélkül nem állhattunk volna a koncert végén a gratulálók sorában.

Mindkettőjüknek köszönjük, hiszen mindnyájan gazdagodtunk az elmúlt években, figyelemmel kísérve Balázs pályáját. Az egész megkoronázása volt ez az este.


További sok sikert kívánunk zeneiskolánk tantestülete nevében a fiatal művésznek!


Demeterné Vilsicz Éva zenetanár