Dorog Város Díszpolgára: dr. Zsembery Dezső
Közügy
2013. máj. 21.

Dorog Város Díszpolgára: dr. Zsembery Dezső

Dorog Város Díszpolgára kitüntető címmel jutalmazták Dr. Zsembery Dezső nyugalmazott kórházigazgatót, művészeti írót, kutatót, műgyűjtőt a május 18-i Európa Nap, Párbeszéd napján. Dr. Zsembery Dezső megköszönve a kitüntetést kiemelte, hogy pont jó alkalommal vette át a díszpolgári címet, mert az ő életfilozófiája is a kompromisszum, illetve az ahhoz vezető párbeszéd. Köszönetet mondott családjának, barátainak, és minden segítőnek, aki a gazdag életpálya kiteljesítéséhez hozzájárult. Úgy gondolja, ez a díj visszajelzés számára, mert az ember nem tudja magát objektíven megítélni, erre a környezete hivatott.

Zárásként Babits Mihály: Esti kérdés című verséből idézett:


„miért a végét nem lelő idő?
vagy vedd példának a piciny füszálat:
miért nő a fü, hogyha majd leszárad?
miért szárad le, hogyha újra nő?"


Dr. Zsembery szerint azért, mert „Valaki" föntről letekint ránk.


 dr_zsembery_diszpolgar.jpg

Dr. ZSEMBERY Dezső 1928. aug. 17-én született Kiskunhalason.
1954-ben végzett az Orvostudományi Egyetem általános orvosi karán. 1957-ben került Dorogra a belgyógyászati osztályra, 1966-tól osztályvezető főorvos, 1966-1970 között a Dorogi Járási Kórház igazgató-főorvosa. 1970-től 1972-ig az egyesített dorogi és esztergomi kórház igazgató főorvosa.
A reumatológiai osztály megteremtője, 1980-ban reumatológiai szakvizsgát tett. 1982-ben a Magyar Nefrológiai Társaság vizsga nélkül szakképesítésben részesítette.


Több országos tudományos rendezvény szervezője, szakorvosi tudományos társaságok tagja, a Magyar Belgyógyászati Társaság tisztségviselője.


Jelentős képzőművészeti gyűjteményének Komárom-Esztergom megyéhez kötődő részét 2000-ben, a Magyar Kultúra Napján a Dorogi Galériában kiállításon mutatta be. E kiállítás bővített anyagát 2008-ban Dorogon és Esztergomban is bemutatta, és kötetben is - városi támogatással - megjelentette Zsembery gyűjtemény címmel. 2012-ben a gyűjtemény fotókollekciójának tárlata a Duna Múzeum egyik kiemelkedő eseménye volt.
Ma is aktív gyógyító munkát végez, aktív tagja Dorog Város Barátai Egyesületének, ahol helytörténeti kutatásait számos munkatársával közösen folytatja: kutatója és feldolgozója Dorog és környéke egészségügyének és képzőművészeti múltjának. Ennek elismerése, hogy a régióban, illetve a megye számos városában bemutatták gyűjteményeit, és felkérték művészeti katalógusok, helyi művészek monográfiáinak írására, szerkesztésére, kiállítások szervezésére. Kezdeményezője volt a művész születésének centenáriumi évében a Rauscher György Művészeti díj alapításának Dorogon. Művészetpártoló tevékenységei közé tartozik a kortárs művészek kiállításainak megnyitása úgy Dorogon, mint a régióban (Dorogi szakkör, Esztergomi Művészek CÉH-e, Végh Éva, Kolonics Péter, Kapa Melinda, Tóth-Major Krisztina, a Kernstok Károly Művészeti Alapítvány Kuratóriuma Képzőművész tagjainak kiállítása Komárom).

 

Publikációi és kiállítás-szervezései:
• Dorog és környéke egészségügyének és bányakórházának története (Dorogi Füzetek 19. 1999)
• A gyűjtő önarcképe (szerk.: Kovács Lajos) - kiállítással egybekötve (Dorogi Galéria, Esztergomi Keresztény Múzeum), 2000.
• Megkésett emlékezés - Egerváry Potemkin Ágost festőművész (Dorogi Füzetek 25. 2001.)
• Rauscher György festőművész (Dorogi Füzetek 26. 2002.) - kiállítással egybekötve.
• Koszkol Jenő festőművész (Dorogi Füzetek 33. 2005.) - kiállítással egybekötve
• Einczinger Ferenc festőművész (Keresztény Múzeum, Esztergom, 2005.) - kiállítással egybekötve
• Koszkol Jenő és Rauscher György - kiállítás, Dorogi Galéria, 2007.
• Komárom-Esztergom megyei művészek a Zsembery Gyűjteményben: kiállítás, Dorogi Galéria, 2008.
• Zsembery Gyűjtemény (szerk: Wehner Tibor, Kovács Lajos) - Esztergom, Keresztény Múzeum, Dorog - kiállítás és katalógus, 2008.
• Kernstok Károly művésztelepének 90. évfordulója (Nyergesújfalu, 2009.) - kiállítással egybekötve
• Zsembery-gyűjtemény, Tata, Református Gimnázium, kiállítás, 2011.
• Fotók és Modern képek a Zsembery-gyűjteményből - Duna Galéria, Esztergom, 2012.
• A kórház, a szakorvosi rendelőintézet és a gyógyszertárak története Dorogon 1922-2012 - kiadó: Dorog Város Önkormányzata, 2012.

 

Kitüntetése:
- Munka Érdemrend (ezüst fokozat, 1982);
- MBT (Magyar Belgyógyász Társaság) Dunántúli Szekciójának vezetősége - Értékes Munkásságának Elismeréséül (1993);
- Komárom-Esztergom Megyéért Díj (1993);
- Pro Urbe Díj (Dorog, 1995);
- A Nemzeti Kulturális Örökség minisztere által adományozott Kultúra Pártfogója kitüntető cím (2004);
- Dorogiak Dorogért (2005),
- Gönczy Béla-díj (Esztergomiak gyógyításáért, 2008).

 

Dr. Zsembery Dezső Dorog egészségügyéhez, művelődés- és művészettörténetéhez kötődő életműve Dorog és a régió értékeinek teremtésében, hírnevének gazdagításában egyaránt kiemelkedő jelentőségű. Ezért javasolták a kitüntető cím megítélését.