DOROGI SPORTKÉPEK - A küszöb előtt
Közügy
2013. febr. 27.

DOROGI SPORTKÉPEK - A küszöb előtt

Furcsa az alcím, de úgy érzem találó két okból is. Az első: a tavaszi idény eredménye alapján fel tudja-e a csapat tornászni magát az NB III. Bakony Csoport első öt csapata közé és akkor marad az NB., ha nem akkor az új versenykiírás szerint a megyei bajnokságban lesz a helye. A második ok: 2014-ben lesz 100 éves a dorogi labdarúgás.

 

Akkoriban néhány dorogi és környékbeli fiatal úgy döntött, hogy szenvedélyüket klubban folytatják, beadták hivatalos kérelmüket a Magyar Labdarúgó Szövetségnek, melyre igen választ kaptak. A név, melyet választottak, Dorogi Atlétikai Football Club, rövidítve DAFC, majd rövidítettek DAC névre. Sajnos kitört az első világháború, nem indult bajnokság, a játékosok többsége katonának vonult be, a maradtak kiegészítve fiatalokkal barátságos mérkőzést játszottak a környéken megalakult csapatok ellen - Esztergom, Lábatlan, stb. A háború befejezése után elkezdődött a hivatalos szövetségi bajnokság, a DAC a Dunamenti Osztályban kapott helyet. Következett a Középmagyar Alszövetség, majd osztályozó mérkőzések után az Országos Bajnokság. Voltak törések, le- fel, az igazi csúcsidőszak az l950-70 közötti időszakban volt. A Szénbánya vezetése felkarolta a labdarúgást, épült, szépült a sportpálya, elkészült a tribün, be lett kerítve a pálya és egyre népesedett a különböző szakosztályok száma. Egyre nőtt a szurkolósereg, igazi ünneppé lett egy-egy vasárnapi hazai mérkőzés. Az egyesület neve is változott, a DAC-ból Dorogi Tárna, majd Dorogi Bányász lett. Mindez egy nyolcezres bányász községben történt. Idővel város lett a községből, benépesült és tovább fejlődött a sportpálya is. A legutóbbi időszakban az egyes szakosztályok önállósultak, így a birkózók, kézilabdások és létezik ma egy Dorogi ESE, a különvált labdarúgás pedig Dorogi FC néven szerepel. Itt tartunk most, ezért a nagy feladat, hogy a tavasz folyamán eredményeivel megtartsa a csapat az NB besorolást.


A felkészülésről Mayer László elnökhelyettes adott tájékoztatót:
"Több részre tagozódott a felkészülési tervünk, a nagypálya kímélése miatt idehaza nem tudtunk ellenfelet fogadni, ezért 10 edzőmérkőzést kötöttünk le műfüves pályával rendelkező Budapest környéki csapatok ellen. Az erőnléti edzések bővültek az úszás beiktatásával a sportpálya közeli uszodában, a játékosok örömmel fogadták az egyhangú futások mellett. Négy új játékost igazoltunk, éspedig Schultz Leventét, aki a Ferencváros játékosa volt, majd Németországban játszott és onnan tért haza, illetve Dorogra (irányító középpályás), Skita István Érdről jött csatár, láttuk tavaly Dorogon is játszani, Bakos Bernát védő az ESMTK-ból érkezett védőjátékos, Fürjes Ádám támadó a BK Előre játékosa volt. Távozott Máté Miklós. A súlyosan sérültek Csirinyi Zsolt és Hauser Dániel elkezdték a könnyített edzéseket, sajnos rájuk még nem számíthatunk. A tavaszi idény március 9-én indul, mégpedig Körmenden. Első hazai mérkőzésünkön az Újbuda Csapata lesz az ellenfél március 16-án. A célkitűzésünk pedig az hogy az első három helyezett között végezzünk" - fejezte be tájékoztatóját Mayer László. Úgy legyen!


Kézilabda: Az NB II-es női csapatunk az őszi idényt a 7. helyen zárta. A tavaszi bajnokság folytatása márciusban lesz, mégpedig Pestszentimrén, itthon a Tata ellen mutatkozik be a csapat március 10-én. Az ifjúsági csapat az ősz folyamán az első helyen zárt. 20 tagú játékoskeretből Godó Gábor és Tóth Tímea edzők állítják össze a felnőtt és ifjúsági csapatot. A felkészülés jól sikerült, Gyömrőn egy 18 csapatos tornán vettek részt és a 8. helyen végeztek. A csapatok az NB II. Északi Csoportjában szerepelnek.


Asztalitenisz: A tavaszi idény második fordulóját is sikeresen vették a fiúk. Ezúttal a Nyergesújfalui Eternit csapatát győzték le fölényesen 15-3 arányban. Csak így tovább!

 

Ennyit a februári hónapban történtekről.

 

Göb Sándor