Pick József 80 éves
Kultúra
2013. okt. 28.

Pick József 80 éves

A XX. század egyik olyan dorogi alakja ő, aki élete nagy részében a világ barangolói közé tartozott, ámbár mindenki csak dorogiként emlegette. Nem lett világpolgár, de a világ turistája igen: megmászta a Föld csúcsait és elmerült a földmélyi barlangok titkaiban; evezett a Dunán és vadvizeken, részt vett turistautak és -házak építésében, kutatott levéltárakban, könyvtárakban, de nem szégyellt a lomtelepek és a takarítást pusztításként felfogó intézmények selejtezett kincsei között sem búvárkodni. Ismerte ősi rossz szokásunkat: az irtózást a múlt hallgatag relikviáitól. Ha nem gyűjtene helyettünk is, sokmindennel szegényebb lenne ez a város. S mert a gyűjtőszenvedély csakis határtalanul őrizhető meg, Pick József lakása ma már relikvia-múzeum, ahol az érdeklődési kör túllépett minden korláton, s kiterjed mindenre, amit a „józan" emberi figyelem már nehezen tűr meg. Számára sosem jár le a Ki Kit Gyűjt? Klub-tagság.

 

pick_joszef.JPG
 
Pick József 

 

Ilyen mindent tudni akaró vágyat tükröz az is, ami gyakran elhangzik a szájából, ha mégis keresni kezdünk ezt-azt a múlt ködében: „Itt minden megvan!"
Mint ahogy fékezhetetlen az a terve is, hogy ami megvan, azt rendezni, leltározni, áttekinthetővé tenni is kötelességünk (lenne). Talán ezzel a feladattal a legnehezebb megbirkózni. A máshonnan kidobott „lom" egyre nagyobb kupaccá nő, a begyűjtött értékek pedig befejezhetetlenül feszengnek folyton bővülő albumaiban, fotótáraiban, pincétől a padlásig épülő polcain, szekrényeiben, a folyton avuló rögzítési technika mindenféle adathordozóin. Kiállítási meghívók, könyvek idézik a bemutatók állomásait.
Az alattomos ellenség, az Idő, vele a betegség csak növeli az aggodalmat: „Mi lesz ezzel a sok kinccsel?" Pick József szótárában ez a leggyakoribb, elkoptathatatlan kifejezés: „kincs".
A születésnap estéjén koccinthattunk sokféle kívánságra, reményre. Sok távolodó emlékre, emberi közösségre emlékeztettek bennünket a számítógép monitorján pergő képek. Az asztalon már gyűltek, sokasodtak a táviratok, csengett a telefon is. Dorog Város Barátainak Egyesülete üdvözletét személyesen vittük el hozzá, az egyik alapítóhoz. Mint ahogy néhány hónapja ő is ellátogatott közénk, megünnepelni a DVBE 25. születésnapját.
Adjon erőt neki a tudat, hogy egy súlyos történelmi korszak krónikásaként és leletmentőjeként él Dorogon, annak helytörténetében. S adjon Időt is neki még sok terve megvalósulásához a Sors. Isten éltesse Pick Jóskát!


Kovács Lajos DVBE-elnök