ÜNNEPI KÖNYVHÉT
Kultúra
2013. jún. 3.

ÜNNEPI KÖNYVHÉT

Kettős jubileumot ünnepeltünk az idén: a dorogi könyvünnep 5. megnyitását, és a 60 éves könyvtár köszöntését. A programok már május 30-án csütörtökön elkezdődtek a Hősök terén a könyvsátrak felállításával és a „Vendégeink voltak..." című kép- és dokumentumkiállítással, valamint játszóházzal.

5.knyvht.jpg

"Hívogató" 

Péntek délelőtt Hívogató címmel a Zrínyi iskola kóruscsaládjának műsora csalogatta a közönséget a térre, ahol Mucha Ildikó a könyvtár igazgatója üdvözölte a jelenlevőket. „A könyv az emberiség egyik legszebb értéke. A könyvtárosok ennek az értéknek a megőrzését és népszerűsítését tekintik fő feladatuknak.„ Hogy ezt miként valósították meg az eltelt hat évtizedben, egy kiállítással mutatták be. Kiemelte még a városban működő könyvesboltok szerepét, akikkel együtt végzik ma már értékőrző feladatukat, és fontos segítőtársuk még ebben a Dorog Város Barátainak Egyesülete is.

 5.knyvht.jpg

Ünnepi beszédet mondott dr. Tittmann János polgármester, aki úgy látja, kemény küzdelmet kell vívni, hogy a könyv, az írott kultúra teremtő ereje megmaradjon. Sok elhúzó erő hat, mely a könyv misztériumát veszélyezteti. Hiszen a könyv lehetőséget ad, hogy a szellemi, érzelmi teremtő erőket mozgósítsuk magunkban. Semmi más ehhez nem fogható.
Ebben mit segíthet egy önkormányzat? Azt, hogy megbecsüli azokat az embereket, akik az írott világ mintegy „apostolaiként" végzik feladatukat. Meg kell köszönni a 60 évet annak az intézménynek, amely képes volt erre: helytörténeti munkájával, vagy rendezvények helyszíneként, ahol a szellemi életet képviselő személyek, közösségek találkozni tudtak. Mivel is lehet ünnepelni egy ilyen évfordulót? Azzal, hogy felújítjuk, átalakítjuk az épületet. A 2014-es ünnepélyes bányásznapi átadás egyben névadás is lesz: Gáthy Zoltán Városi Könyvtár és Helytörténeti Múzeum lesz az intézmény új neve.

5.knyvht.jpg

A plakett pályázat nyertese: Matuz Péter


A könyvtár 60 éves fennállása alkalmából meghirdetett plakett pályázat győztesét is kihirdették: a zsűri Matuz Péter, a városi diák alkotókör tagja, a műegyetem hallgatója alkotását találta a legszellemesebbnek, mely az évfordulót és az épületet is megörökíti.

5.knyvht.jpg 

A nyertes plakett

 

A mai és régi könyvtári dolgozókat, a legrégebbi olvasókat, és olyan személyeket jutalmaztak a győztes plakettel, akik szerzői, írói tevékenységükkel gazdagították az írott állományt. Az ünnepséget Antal Zsófia szavalata zárta, aki részletet adott elő Sütő András: Halhatatlan testőreink című írásából.
Az ünnepi könyvhét könyvvásárral és dedikálással, folytatódott, az érdeklődők Fábián Janka írónővel is találkozhattak. A rendezvény június 1-én, szombaton zárult.

 5.knyvht.jpg