Dr. Kovács József fafaragó kapta a Rauscher díjat
Kultúra
2013. jan. 21.

Dr. Kovács József fafaragó kapta a Rauscher díjat

Képviselő-testületünk döntése értelmében ezentúl a Magyar Kultúra Napján adják át városunk művészeti díját, a Rauscher György díjat. 2013-ban dr. Kovács József fafaragó, népi iparművész vehette át az elismerést a január 18-án tartott ünnepségen.

 dr_kovacs_2013.JPG

 

Dr. Kovács József 1931. július 20-án a Zala megyei Kútfej községben született.

1939-ben került először kapcsolatba Doroggal, majd néhány éves kitérővel az Alföldön dolgozott cselédként. 1947-től tért vissza Dorogra és környékére. Jogi képzettséget szerzett. Volt tanácselnök, majd nyugdíjazásáig jogtanácsosként dolgozott.

A kézművességgel, faragással viszonylag későn került kapcsolatba, egy dorogi kiállításon ismerte meg Cs. Kiss Ernő népi iparművészt, akinek művésztáboraiban tanulta a faragás művészetét. Itt alakult ki a magyar kultúra iránti elkötelezettsége.
Kezdetben ösztönösen majd tudatosan készült a népi tárgyalkotásra. Nyugdíjba vonulása óta a faragás szinte minden ágával foglalkozik. Készít népi bútorokat, használati tárgyakat, domborműveket, körplasztikát. Anyaga a fa, szaru, csont, fém, bőr, technikái a faragás, karcolozás, ónöntés, fém-csont berakás. Szakmai berkekben is a legmagasabb szinten elismert művész.

Elismertségét jelzi, hogy számos szakmai közösségben kapott és vállalt felelős megbízásokat. 1987-től tagja a Komárom-Esztergom Megyei Népművészek Egyesületének, 1989-1996. között elnöki teendőket látott el a szervezetben. Három ciklusban a Népművészeti Egyesületet Szövetségének alelnöke volt. Elismerései közé tartozik az 1993-ban megítélt Népi Iparművész cím.

Évtizedeken át rendszeresen részt vett az országos és megyei kiállításokon. Állandó résztvevője volt a budai várban évente ismétlődő Mesterségek Ünnepe kiállításnak, ahol eddigi legnagyobb szakmai elismerését 2007-ben kapta meg.

Számos köztéri alkotása található itthon és külföldön. Dorogon 1983-ban 1990-ben 1998-ban volt egyéni kiállítása, legutóbb 80. születésnapján, 2011-ben életmű-kiállítás keretében a bányásznapon mutatta be munkásságának keresztmetszetét.
Városi fafaragó szakkört vezetett 1991-től 1996-ig a Zrínyi-iskolában.

Dorog Város Önkormányzata felkérésére 1995-ben a németországi testvérváros, Wendlingen am Neckar temetője számára készítette el a Dorogról elszármazott németek emlékoszlopát.

Ma is szorosan kötődik volt munkahelyéhez, Doroghoz, tagja Dorog Város Barátai Egyesületének, állandó résztvevője az Elszármazott Dorogiak éves találkozóinak, kultúra közvetítő előadásokkal vesz részt e közösségek munkájában.

 

Dr. Kovács Józsefnek a népi iparművészet jeles alkotójának munkásságát és kötődéseit méltán reprezentálja a város művészeti díjának odaítélése és átadása.