Kiállítás és oboa hangverseny ajándékba
Kultúra
2013. jan. 24.

Kiállítás és oboa hangverseny ajándékba

Január 18-án ünnepeltük a Magyar Kultúra Napját városunkban. A Magyar Kultúra Napja Himnuszunk születésnapja. Kölcsey Ferenc 1823-ban, immár 190 éve írta meg a verset. Erkel Ferenc 1844-ben komponálta hozzá azt a zenét, amely azóta is Himnuszunk kísérő dallama. Az idei városi program a Dorogi Galériában kezdődött. Dr. Kovács József Király Zsiga-díjas népi iparművész kiállításának megnyitójával. Ahogy Kovács Lajos helytörténész a kiállítás méltatásában fogalmazott: nagyon sok új alkotást láthatunk, hiába, a legjobb múzsa a megjelenés, itt jelen esetben az újabb kiállítás.

 

A 2011-es, az alkotó életművét felölelő tárlat óta újabb remekek sora került ki a keze alól.
Dr. Kovács József Zala megyéből, Kútfejről indult a paraszti világ követeként, ahol egy kultúra teljességét kapta abban a miliőben. Ez a ma zömében látható anyag az eltűnő paraszti kultúrát idézi meg. A történelem népi szemléletének hősi pillanatait, a hit lelkünk mélyéből fakadó ősi elragadtatásait. Kovács Lajos külön kiemelte a bútorokat, a használati tárgyakat, az újrateremtett balladai hangnemet, ahogyan Ágnes asszony, és a Vörös rébék asszonyait megfaragta. Anyaság is visszatér nála, mint a szeretet és a család misztériumának kortalansága. Ám a népi szobrászat kereteit tágító alkotó sosem lépi át a határt a szobrászművész világáig.
Kovács Lajos szerint „egy tovább, távolabb mutató útjelzőnek gondoljuk Kovács József újabb munkáit. Miközben itt él közöttünk, másképp látja közös világunkat. Rögzített szintéziseiben magunk is felfedezőkké válunk. Nem dolgozhat csak önmagának, mert az alkotás szenvedélye befogadók mágneses terével válik teljessé. Az ő teremtett világa, mivel emberi teremtő, nem porból való, s hitünk szerint nem kell porrá válnia sem. Amíg élő, elevenen reagáló, átalakuló kultúrát őriz, közvetít és gazdagít. Gazdagodjunk általa mi is!" A látogatók figyelmét hosszú ideig megragadták a fából készült csodák: az alkotó és a befogadó egymásra talált. A kiállítás 2013. február 16-ig tekinthető meg.

 magyar_kult_napja_3.JPG

Kovács Lajos és dr. Kovács József

 

Ezután a közönség a színházterembe vonult, ahol dr. Tittmann János mondta el köszöntőjét, melyben többek között a helyi jelentőségű idei kerek évfordulókat vette sorra.
A képviselő-testület döntése értelmében ezentúl a Magyar Kultúra Napján adják át városunk művészeti díját, a Rauscher György-díjat. A kitüntetettek impozáns névsorába 2013-ban dr. Kovács József is feliratkozott. Gazdag életútjának méltatását követően megosztotta gondolatait a közönséggel, és itt jelentette be, hogy a „bányász sorozatát" a városnak ajándékozza, hogy az közösségi teret gazdagíthasson városunkban.

magyar_kult_napja_3.JPG

A 70 éves Lencsés Lajos


A díjátadást követően újabb különleges esemény szem és fültanúi lehettek a jelenlevők. Éppen január 18-án ünnepelte 70. születésnapját városunk szülötte, a világhírű oboaművész, Lencsés Lajos. Két gyermeke, fia és lánya is itt köszöntötték őt, ott, ahol annak idején a pályafutása elkezdődött, a dorogi színpadon. Az ünnepelt is szólt az ünneplőkhöz:
„A 70 évről nem tudok sokat mondani, sosem voltam 70 éves, még csak egy fél napja van ez az egész. Ha visszagondolok arra, hogy mit jelent ez a 70 év, ez az élet, akkor egyetlen egy érzés van bennem: ez a hála. Majd pedig a szeretet. Hála a teremtőnek, a csodálatosan szép életért, a szüleimnek, a családomnak és mindenkinek, azoknak a látható és láthatatlan angyaloknak, akik gyönyörű széppé tették az életemet. Nem egyszerű, nagyon komplikált, de nagyon gazdag, szép ez az élet. Azért is hálás vagyok, mert ezt a születésnapot lehetett volna egy vendéglőben is ünnepelni, de mégis azzal ünnepeljük, ami az én életemben a legcsodálatosabb: az emberekkel való találkozás, a művészet, a muzsika. Arra gondolok, az élet tele van véletlenekkel. De még sincsenek véletlenek. Itt, ebben a kultúrotthonban, 55 évvel ezelőtt a Haydn Oboaversenyt játszottam, mint fiatal oboista. Az volt életem első szólófellépése. Most, 70 éves koromban szintén ezt játszom, itt, otthon. Ez egy egészen csodálatos, szép érzés, azon kívül, van egy másik oldala is: az élet vége felé nem történik sok új dolog, de ma az Új Magyar Kamarazenekarral játszom, amely pár hónapja alakult. Egy új zenei palánta, Bánfalvi Béla vezetésével. Ha valakinek születésnapja van, ajándékokat kap, de van olyan tradíció is, hogy az ünnepelt ajándékoz. Szeretném ezt az oboaversenyt minden kedves doroginak ajándékozni."


Köszönjük az alkotóknak ezt a gyönyörű estet!

magyar_kult_napja_3.JPG

Az Új Magyar Kamarazenekar élén Lencsés Lajos