25 ÉVE ALAKULT DOROG VÁROS BARÁTAINAK EGYESÜLETE
Közügy
2013. jún. 10.

25 ÉVE ALAKULT DOROG VÁROS BARÁTAINAK EGYESÜLETE

1988 májusában még hiányoztak a feltételek a civil társadalom szervezeti formáinak akadálytalan létrehozásához. Nem volt egyesületi törvény, gyanakodás kísért minden olyan „csoportosulást", amely nem a gondoskodó állam által, felülről vezérelve kívánt működni.


Dorog Város Barátainak Egyesülete (DVBE) városunkban elsőként tudta megtörni az állam gyülekezést szabályozó monopóliumát. Nem klub, szakkör született, hanem egyesület - melynek hajdani hagyományait addigra nemzedékek emlékezetéből törölte ki a diktatúra.
A rendszerváltozásra még ekkor is csak kevesen és csak nagyon óvatosan gondoltunk. De a folyamat elkezdődött, sőt folytatódott újabb egyesületek megalakulásával, sajátos programok és célok meghatározásával, végül a társadalmi változásokkal is.


Most, 25 év után a DVBE tagsága azzal a szándékkal tekintett vissza az eltelt negyedszázadra, hogy egykori céljainkkal szembesüljünk. Nem a számháború szándékával, de a számok erejével is igazolhattuk, miben maradtunk hűségesek a kitűzött feladatok megoldásához.


A „nagypolitika" pártharcait kerülve, de a várospolitika közös céljait szolgálva 25 éven át folyamatosan dolgozott ez a csapat Dorog értékeiért: a hagyományok rangjának visszaadásáért ugyanúgy, mint az új értékek megteremtéséért. Alkalmunk volt erre a városi képviselőtestület belső és külső tagjaiként, a dorogi erősödő civil és intézményi szervezetekkel kialakított kapcsolatainkban, de országos, sőt határokon túli együttműködések formáiban is. Városi lapot alapítottunk (Közhírré Tétetik Dorogon), értékőrző könyveket adunk ki Dorogi Füzetek sorozatcímmel (éppen a 44. kötetet szerkesztjük), két kiadást ért már meg Dorogi lexikonunk, keresett ritkaságokat szerkesztettünk meg a városi önkormányzat kiadásában (Till doktor úr Halatlaszát, Bartalos József képeslap-képregényét, Zsembery doktor úr gyűjteményes köteteit). Rendszeres, havi együttléteink 250 alkalmával és az általunk rendezett városi eseményekkel (Zene Világnapja, Kulturális Örökség Napok, Magyar Kultúra Napja, városi ünnepek stb.) mintegy száz értékteremtő eseményt szerveztünk városunk történetében. Kiállítások, zenei estek, könyvtári találkozók során helyi és elszármazott dorogiak közel 150 bemutatkozási lehetőségét szerveztük vagy segítettük. Városi rendeletek előkészítésében vettünk részt (sport-, oktatási és közművelődési koncepciók, kitüntetések és díjak alapítása, új jelképeink létrehozása, külkapcsolatok fejlesztése stb.). De járjuk az országot, a történelmi emlékhelyeket határokon kívül is, mert számos dorogi kötődésünk van a nagyvilágban. Itthon emléktáblákkal, pályázatokkal emlékeztetünk a múlt értékeire, megszólítva programjainkkal minden korosztályt, a legfiatalabbakról sem feledkezve el. A jubileumi találkozón pedig újra velünk ünnepeltek az alapítók közül azok, akik ma már egészségi állapotuk, idős koruk miatt nem lehetnek köztünk rendszeresen, de ma is számíthatunk véleményükre és támogatásukra.


A jubileum a megállás, a számvetés rövid pillanata volt, hiszen napról napra gyarapszik most is az egyesület célkitűzéseinek száma, zajlanak legújabb programjaink. Dorog történelmének fehér foltjait határoztuk el kiszínezni, és a teljes képet visszahozni a város emlékezetébe. Ebben az önkéntes munkában számos tartalékot találnak kutatók, gyűjtők egyaránt. Ezután is várjuk az érdeklődőket programjainkra, de az új tagtársakat is Egyesületünkbe. Szolgálhatjuk összefogásunkkal Dorog múltját, jelenét és jövőjét egyaránt.

Kovács Lajos elnök