Dorogon Dorogról - Dorogi Nyugdíjas Egyesület költészet napi rendezvénye
Kultúra
2024. ápr. 17.

Dorogon Dorogról - Dorogi Nyugdíjas Egyesület költészet napi rendezvénye

A Dorogi Nyugdíjas Egyesület a hazánkban 60. alkalommal megrendezett költészet napjához kapcsolta Dorog várossá nyilvánításának 40. évfordulóját.

„Dorog, a 40 éves város” programsorozat részeként, az önkormányzat támogatásával Dorogon Dorogról írók beszédes címmel szervezte meg a költészet napi ünnepi rendezvényt a művelődési házban.

Dorogi kötődésű írók, költők alkotásait ismerhette meg a zsúfolásig megtelt teremben a közönség. Cselenyák Imre elbeszélő, regényíró, zenész, a rendezvény házigazdája, Dankó József helytörténeti kutatót, tanárt kérdezte Kovács Lajos reformpedagógiájáról, majd Menyhárt Csaba író, kutató egy 1904-es datálású Esztergom-Dorog vonatkozású verssel lepte meg az érdeklődőket. Kele Fodor Ákos író Visio carbonis D135 c. prózájából olvasott fel, mely négy, a múlt század fordulóján bányában rekedt ember beszélgetésének története. Egyiküknek, a föld alatt misztikus látomásai lesznek, melyekben egyszerre látja Dorog vidékének millió évekkel ezelőtti múltját és a mi jelenünket is száz évvel meghaladó jövőjét.

Kovács Tamás, a DVBE elnöke édesapja, Kovács Lajos helytörténeti kutató Másodosztályú történelmünk című munkájából idézett.

A költészet napi programot szavalatok zárták. A térség nyugdíjas klubjainak tagjai József Attila, Kányádi Sándor, Petőfi Sándor és még sok más magyar költőt megidézve tették színessé a Dorog40 rendezvényt.