200 ÉVE SZÜLETETT GRUNDL IGNÁC
Kultúra
2013. dec. 17.

200 ÉVE SZÜLETETT GRUNDL IGNÁC

Az Európa-hírű botanikus 1861-től 1878-ig (haláláig) volt Dorog plébánosa. Hivatásának is, kedvtelésének is méltó módon eleget tudott tenni. Bécsben német nyelven publikált tudományos közleményei alapján számosan leveleztek vele Európa neves botanikus tudósai.
Tudós munkásságára, a dorogiak lelki gondozójára egyaránt emlékeztek azok, akik 2013. július 28-án, vasárnap emléktáblát avattak a községi plébánia falán. A Grundl-év keretében Dorog Város Önkormányzata nevében a városi Kulturális Közalapítvány, a civil társadalom képviseletében Dorog Város Barátainak Egyesülete közös megemlékezésén koszorút helyeztek el a tábla alatt az ünnepség szervezői, Gyöngyös Ferenc plébános pedig felszentelte a márványtáblát.

grundl_kiallitas1.JPG

Gyöngyös Ferenc plébános felszenteli elődje emléktábláját

 

Itt mutatták be és ajánlották a jelen lévőknek azt a másfél évre szóló naptárt, amelyet Dorog iskoláinak képzőművész szakkörösei festettek olyan növényekből, amelyeket Grundl Ignác Dorogon és közvetlen környékén gyűjtött. Köztük van a hegyi tárnicska ábrázolása is, mely növény latin nevét - a gyűjtő iránti tiszteletből - a plébános nevével látott el a botanikusok közössége: Gentiana austriaca Grundliana.
Grundl Ignác a községi templom kriptájában alussza örök álmát, születésének 200. évfordulójától azonban bennünket, élőket is emlékeztet értékteremtő dorogi éveire az emléktábla.


Kovács Lajos - DVBE-elnök

grundl_kiallitas1.JPG

Kovács Lajos leleplezi az emléktáblát

 

Fotók: Barlangi Gergő