Kálvin Balázs első meseoperájának bemutatója
Kultúra
2013. júl. 11.

Kálvin Balázs első meseoperájának bemutatója

Kálvin Balázs ifjú zongoraművész első meseoperáját június 30-án mutatták be a dorogi Erkel Ferenc Zeneiskola diákjai és tanárai közreműködésével.
A szorgalmas és a rest lány című mű librettóját Cselenyák Imre írta.

A dorogi zeneiskola magánének szakos tanulói és a vonósegyüttes közös munkálkodása gyümölcseként került színpadra a mű. Az előadást megelőzően egy egyhetes nyári zenei táborban gyakoroltak növendékeink és
tanáraink, fáradságot nem ismerve. Ezt megelőzően is ismerkedtek a zenei anyaggal, hiszen nagyon nehéz művet komponált Balázs.

meseopera_2013_071.JPG 

Egy pályázaton nyert összeg állt rendelkezésükre, amelyből a díszletektől kezdve mindenről gondoskodni kellett. A szálak Farkas Rose-Marie kezében futottak össze, ő írta a sikeres pályázatot és minden apró zenei és egyéb gond a vállát nyomta.

Áldozatos munkával Kolozsvári Barnabásné irányította a vonósegyüttes munkáját. Növendékeit is elismerés illeti.

Az énekes szólisták is kiválóak voltak, felkészítésükben maga a zeneszerő is aktívan közreműködött. Kiemelkedő alakítást hallottunk Szent-Imrey Tündétől, Faragó  Dórától és Orth Miklóstól (ő iskolánk tanára ).

Az előadásra Tokod-Üveggyár Kultúrházában került sor, ahol nagy létszámú közönség előtt hangzott el a hangulatos
mű, amely kicsiknek és nagyoknak egyaránt szórakoztató volt. Vastapssal és ünnepléssel zárult az ősbemutató, amelyet Farkas Rose-Marie vezényelt. Őtanította be a darabot, Kálvin Balázs pedig végig közreműködött zongorán.
Dicséretes volt a rendezés, a díszletek, a hangzáskultúra. Kellemes vasárnapi matiné műsort hallhattunk, amely remélhetőleg a következő tanévben Dorogon is elhangzik majd az érdeklődők nagy örömére.

Demeterné Vilsicz Éva
zenetanár

meseopera_2013_071.JPG