Az én kottám a gyermek
Közügy
2013. szept. 12.

Az én kottám a gyermek

Az összhangzatot szeretné megteremteni Varsányi Ildikó

A Dorog Városi Óvoda - a Petőfi, a Zrínyi és a Hétszínvirág -intézményvezetői feladatával Varsányi Ildikó óvodai - és közoktatási szakértőt bízta meg egy évre a képviselő-testület a nyár végén.


- Ön igazi csapatjátékos. Kosárlabdában az MTK csapatával magyar bajnok lett. Milyen vezetője lesz a három óvodának?

- Olyan, ahol mindenki számít! Ahogy akkor is, most is nagyszerű emberek vesznek körül. Két komoly szakmai tapasztalattal és tudással rendelkező vezető kollégám és az őket körülvevő remek pedagógusok és dadusok alkotják az „egészet". A három önálló intézmény összehangolása, az új kihívásoknak való megfelelés a már meglévő értékek, hagyományok megőrzésével és továbbvitelével képzelhető csak el. Mindhárom intézmény kiemelkedően teljesít, egyediségüket fontosnak tartom megőrizni. A Zrínyi Óvodában a mozgásharmónia fejlesztése, a népi hagyományok ápolása, míg a Hétszínvirág Óvodában a környezeti nevelés a fő specifikum. A Petőfiben - ahol 18 éve dolgozom - a zenei nevelésé a főszerep. Tanítóknak, tanároknak, óvodapedagógusoknak tartunk zenei képzéseket. Jelenleg folyamatban az akkreditációnk megszerzése. Olyan, mintha lenne egy csodálatos szimfonikus zenekarom. Nem gondolom, hogy nekem kell minden hangszeren, virtuóz módon játszanom. Vannak remek csellistáink, hegedűseink. Vannak persze harsonásaink, akiknek meg kell érezniük, hogy igazán akkor lesz szép az összhangzat, ha nem csak a magukét fújják. A kevésbé látványosan muzsikálókkal pedig azt, hogy mennyire értékes és fontos is az, amit tesznek minden nap. Az egyensúlyt kell csak megtalálni, ahol mindenki számít. Az én feladatomat abban látom, hogy megteremtsem azokat a feltételeket és környezetet, ahol kollégáim meg tudják mutatni és meg akarják mutatni tehetségüket. Az én kottám a gyermekekről szól.

- Megváltozott világunkban mi szükséges még ahhoz, hogy jó vezetője legyen az intézményeknek?

- Sok minden átalakult az utóbbi években. A társadalmi környezet, a jogszabályok szinte naponta változnak, a szülők, a kollégák és még az „érték" megítélése is. Ahhoz, hogy jól eligazodjon az ember ebben a világban mindenképpen belső stabilitásra, magabiztosságra és elkötelezettségre van szükség. Nekem a magabiztosságomat a gyermekek, kollégáim és a hivatásom iránt érzett szeretet adja.

 

kepzes_2.jpg

Én a mindenki egyért elvet vallom, ahol az „egy"számomra a gyermek!

- Miért jó Dorogon óvodásnak lenni?

- A szociális hátránnyal küzdő kisgyermeknek épp úgy helye van mindhárom óvodában, mint a sajátos nevelési igényű és a különösen tehetséges gyermekeknek, akik integráltan vannak jelen nem kis létszámú csoportjainkban. Az egyéni képességek fejlesztésére óriási hangsúlyt fektetünk. Mint említettem az óvodáink más specifikumúak, így a különösen tehetséges gyermekeknek átjárhatóságot biztosítunk a délutáni tehetséggondozó foglalkozásokra, amelyekre a szülők kísérik kicsinyeiket. Ehhez persze jól képzett pedagógusokra és megfelelő feltételekre van szükségünk. A környéken nálunk a legmagasabb a szakvizsgázott és továbbképzéseken végzett óvodapedagógusok száma. Fontosnak tartom, hogy ne elégedjünk meg ezzel: keresni kell az új lehetőségeket, pályázatokat, frissíteni kell tudásunkat, amelyekhez nem csak a másod- illetve harmadik diplomák megszerzése, hanem az óvodáinkban megtartott belső továbbképzések sora is hozzájárul. Az újfajta tudás átadása újabb esélyt ad arra, hogy a felelősségteljes pedagógiai munka eredményeként kreatív gondolkodású, cselekvésre kész, nyitott, önálló gyermekeket neveljünk.

- Milyen fejlesztésekre lenne szükség az óvodákban?

- Nagy múltra tekintenek vissza óvodáink. Ebből adódik, hogy az épületek életkora is tiszteletre méltó (70-80-100 évesek). Így adódnak korszerűsítésre váró épületrészek, vízvezeték rendszerek, tetőszerkezetek. Az önkormányzattal közösen elkészített óvodafejlesztést célzó uniós pályázatunkat egyelőre várólistára helyezték. Bízunk abban, hogy a nyertes pályázók köré sorolnak majd minket. Egy másik uniós pályázaton is részt kívánunk venni, mely az intézmények felújítását szolgálná, amint kiírják a mi régiónkban. Menedzser szemléletű vezetőnek tartom magam, ezért szeretném a pályázati forrásokat a legjobban kiaknázni, az alapítványaink bevételét pedig jótékonysági rendezvényekből gyarapítani. Nem szabad mindent a pénzhiányra, az információhiányra és a fenntartóra fogni. A lehetőségeket meg kell keresni. (Egy felnőtt képző intézményben is tanít Varsányi Ildikó, aki munkájáért kapott tiszteletdíját a Petőfi Óvoda alapítványának adja - a szerk.)

- Ebben a nevelési évben milyen jótékonysági programokra várják az érdeklődőket?

- Biztosan megrendezzük a már évek óta sikeres, szülői kezdeményezésre létrehozott „Szeretetlánc" elnevezésű karácsonyi vásárunkat, ahol a szülők, ovisok, pedagógusok, dadusok közösen készített ajándéktárgyait vásárolhatják meg a kézműves termékeket kedvelők. Ezzel is gyarapítjuk alapítványaink bevételét. A felajánlásokat az alapítványokban meghatározott módon használjuk fel.

- Milyen egyéb közös rendezvényekre várják a szülőket, gyerekeket, dorogiakat?

- A nagy sikerű „Apa Kupát", a Petőfi ovi szervezésében, sokan várják már. Ezen a Zrínyi, a Petőfi, a Hétszínvirág, sőt a Richter Óvoda apukái csapatokat alkotva futballoznak. Munkaközösségeink (a Hétszínvirág környezeti, a Petőfi zene, a Zrínyi mozgás, néphagyomány őrzés) számos gyermek programmal készülnek.

- Mi a legfontosabb Önnek a munkájában, a hivatásában?

- Hitvallásom szerint a gyermeki személyiség kibontakoztatásához elengedhetetlen a feltétel nélküli elfogadás, az a nevelési attitűd, amely a szereteten alapul. Lényeges számomra, hogy mindenki úgy érezze, egy közös célért, az óvodások harmonikus fejlődéséért dolgozik. Ehhez kell a pedagógusoknak és a gyermekeknek biztonságot nyújtani, a gyermek harmonikus, egészséges fejlődése érdekében, amelyhez a vidámság természetes melege is elengedhetetlenül szükséges.