Halhatatlanok nyomában jártuk...
Kultúra
2012. nov. 30.

Halhatatlanok nyomában jártuk...

..... dorogiakat is találtunk!

Dorog Város Barátainak Egyesülete (és számos más dorogi vendége) novemberi sétát tett Budapesten, hogy nyomába eredjünk olyan értékeknek, amelyekhez városunk nagyjainak is sok köze van.
A Wekerle-telepen a munkáslakótelep kiemelkedő magyarországi példáját láthattuk a főtér, néhány sugárút, több hangulatos utcácska harmóniájában. Építészei közé két kiváló, Dorogon is jelentőset alkotó építőművész kapott meghívást 1908-ban: Mende Valér Dorogon a munkásfürdőt és a kórházaz tervezte, Fleischl Róbert az új bányairoda (ma Intézmények Háza) és a Munkásotthon megálmodója volt.


A Kerepesi temetőben hazánk nagy halhatatlanjainak kerestük a pihenőhelyét. A parcellák a magyar építő- és szobrászművészet remekeit, valóságos szabadtéri parkját ölelik körül. A legnagyobb magyarokat pedig méltóságteljes mauzóleumokkal, panteonokkal tisztelte meg az utókor. Sétánkon itt is rátaláltunk a dorogiakra, közülük Hagelmayer Istvánnak, a Magyar Állami Számvevőszék első elnökének és Hantken Miksának, az első dorogi bányageológusnak megkoszorúztuk a sírját.


Utunk végén megcsodálhattuk a volt Britannia (később Béke) Szálló néhány fennmaradt, pompás művészi emlékét (Shakespeare-terem freskói, üvegkupolája, ólomüveg-ablakképei), melyeket ugyanaz a Haranghy Jenő hozott létre, aki Dorogon a színházterem falképeit és a Szent József templom üvegképeit alkotta.


Részletesebb úti beszámolónkat tekintsék meg a www.dvbe.mlap.hu honlapunk hírei között.


K.L.