Átadták a szakrendelőt
${object.taxonomies[0].title}
2011. dec. 6.

Átadták a szakrendelőt

December 5-től már a régi helyén, a Mária utcában működik a felújított szakrendelő. Az ünnepélyes átadásra Szent Borbála napján került sor.

Dr. Varga Győző, a Szent Borbála Szakkórház és Szakorvosi rendelő igazgatója kiemelte, hogy ez az idei Borbála nap a rendelő dolgozói számára is jeles nap. Köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy Dorog és környéke lakosságát méltó körülmények között szolgálhassák ezentúl. Háláját fejezte ki a képviselő-testületnek, a polgármesternek, a partnerszervezeteknek, hogy sokat segítettek, hogy gördülékenyen menjen a munka, majd a visszaköltözés. A kivitelező cég munkatársait és a tervező csapatot is megemlítette, végül pedig a munkatársait, akik a visszaköltözésben is kimagaslót nyújtottak, és mindent megtettek, hogy december 5-től a rendelés elkezdődhessen. A jövőt illetően reményét fejezte ki, hogy a rendelő gazdaságosabban fog működni, és jelentős energia megtakarítást érhetnek el az új pellet kazánokkal, a tető ráépítéssel és a nyílászáró cserékkel és az elektromos hálózat korszerűsítésével. Az igazgató megemlítette a pályázat segítségével beszerzett digitális képolvasót is, mely nagyban megkönnyítette a röntgen munkáját, majd büszkén emlékezett meg a laboratórium extrém magas teljesítményéről is. Dr. Varga Győző zárásként azt kívánta, hogy a dorogiaknak csak az utcán sétálva kelljen ide tekinteni, hogy milyen szép szakrendelője van a városnak. De ha mégis arra van szükség, hogy bejöjjenek segítségért, akkor a szakrendelő csapata azon lesz, hogy minden páciens elégedett legyen.

 

 rendelo_jul.JPG

Dr. Tittmann János polgármester és Dr. Varga Győző igazgató

 

Az átadó beszédet Dr. Tittmann János polgármester mondta, aki szerint jól sikerült az évvége Dorogon. Néhány héttel ezelőtt adták át a bölcsőde új szárnyát, most a felújított szakrendelőt, december 9-én pedig a rendőrség új épületét avatják. Eredményes az idén elvégzett munka. A köszönet nyilvánítások sorában megemlékezett Szent Borbáláról is, akinek támogatására a jövőben is szükség lesz, mert nagyon jelentős elgondolásai vannak még a városvezetésnek. A szakrendelő átadásával befejeződött az egészségügyi intézmények felújítása: elsőként a kórház, majd a központi ügyelet, és a mentőállomás renoválása. Így kirajzolódik az a határozott értékrend, mely fontosnak tartja az emberi életet. Végezetül a polgármester úr is megköszönte a betegek és dolgozók türelmét, hogy a nem éppen ideális körülmények között átvészelték a felújítás néhány hónapját. A továbbiakhoz pedig erőt, egészséget, munkabírást kívánt.


A beszédeket követően a nagyközönség is megtekinthette a rendelő minden szegletét a munkatársak kalauzolásával.

rendelo_jul.JPG

 

 

A hat hónapig tartó felújítás sikeresen befejeződött. Az intézmény Dorog és a vonzáskörzetébe tartozó kisebb települések lakosságának, körülbelül 41 ezer főnek nyújt teljes körű járóbeteg szakellátást, gondozást, szűrővizsgálati lehetőségeket. A 2011. áprilisától november végéig tartó beruházás két épületet és egy épületrészt érintett.

rendelo_jul.JPG

A legnagyobb, leglátványosabb változás a Mária utcai szakrendelő épületén történt: úgynevezett magastetőt építettek a lapos tetőre, továbbá hőtechnikai felújításon ment keresztül, korszerű fűtési rendszert építettek ki, szigetelték a homlokzatot, nyílászárókat cseréltek, és sor kerül a teljes körű akadálymentesítése a bejárati rész renoválásával együtt. Nem marad ki a víz- és csatornahálózat felújítása sem.
A tüdőgondozó épületében, annak külső hőtechnikai felújítása, és a főbejárat akadálymentesítése mellett kialakításra került egy akadálymentes vizesblokk.
A tüdőgondozó és a rendelő homlokzat színvilága ugyanolyan lett, mint a 2005-ben átadott Szent Borbála szakkórházé, így egységes, harmonikus képet mutatnak Dorog egészségügyi intézményei.
A legkisebb változással a Szent Borbála szakkórház épületében elhelyezést nyert radiológiai épületrész akadálymentes vizesblokkjának kialakítása járt.
Mindezek mellett a pályázat részét képezte egy foszforlemezes képolvasó berendezés beszerzése is. Ez azért jelent rendkívül nagy segítséget a gyógyításban, mert a röntgenfelvételek már digitálisak lettek, forgathatóvá, nagyíthatóvá, árnyékolhatóvá váltak a pontosabb diagnózis felállításához. Nem utolsó sorban pedig, ha épp nincs bent orvos, könnyűszerrel lehet őket társintézményekbe továbbítani, hogy ott elkészíthessék a leletet, így nem áll meg a rendelés.


Az 1963-ban épült rendelő, tüdőgondozó épület és röntgen rész korszerűsítésére és a foszforlemezes képolvasó berendezés beszerzésére közel 300 millió, pontosan 296.302.003,- forintot nyert az önkormányzat a Közép-Dunántúli Operatív Programban, és további 60 millió forintos önrésszel egészítette ki.


A kivitelezőt és a képolvasó szállítóját közbeszerzési eljárás keretében választotta ki az önkormányzat. Az építési beruházást a Bayer Center Kft. végezte, bruttó 223.199.589,- Ft ellenszolgáltatási díjért. A foszforlemezes képolvasó beszerzés szállítója pedig az Innomed Medical Zrt. volt, bruttó 21.125.000,- Ft ellenszolgáltatási díjért.
Az önkormányzat pályázaton kívül a rendelő környezetét is rendezte. Elbontották a régi kerítést, parkolóhelyeket alakítottak ki, a régi, töredezett járdákat díszburkolattal látták el. A rendelő és a kórház közti járdát is felújították.


„A dorogi kistérség önálló, emelt szinten működő járóbeteg szakrendelő korszerűsítése" című, KDOP 5.2.1/B-09-2010-0002 azonosító számú projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.