Megnyílt az Arany pillanatok című kiállítás a művelődési házban
Sport
2024. máj. 23.

Megnyílt az Arany pillanatok című kiállítás a művelődési házban

Hármas évforduló: 110 éves a dorogi sport, 40 éve város Dorog, 70 évvel ezelőtt volt a 7:1-es mérkőzés

Erős Gábor országgyűlési képviselő, a kiállítás védnökének szavaival vette kezdetét az Arany pillanatok című, az Aranycsapatot, a relikviákat bemutató tárlat nyitórendezvénye a művelődési házban. - Különleges város Dorog, hiszen az Aranycsapat tagjai közül hárman is itt futballoztak. Buzánszky Jenő mintegy félszázszor szerepelt az Aranycsapatban, de Grosics pályafutása is a bányásztelepülésen kezdődött, ahogy Ilku István kapusé is. Kiemelte, Puskás Ferenc a valaha élt legnépszerűbb magyar sportoló, akinek nevét a világon mindenhol ismerik. Életműve ma is maradandó a magyar sportkultúrában. A kiállítás dorogi bemutatója éppen arra az évfordulóra esik (1954. május 23.), amikor 7:1-re megnyerték az angolok ellen a 6:3 visszavágó mérkőzését.

Az eseményen részt vett Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke, aki személyes élményein keresztül beszélt az Aranycsapat tagjairól. Kiemelte, az értéktárban a dorogi sport, és a futball különleges értéket képvisel.

Balogh Balázs, a Puskás Intézet igazgatója elmondta, céljuk az, hogy ápolják és bemutassák a magyar labdarúgás történetét és értékeit, beleértve az Aranycsapat legendás játékosait és sikereit is. Ezen a kiállításon a régi relikviák, érmek, dokumentumok és fotóanyag látható, amelyet korábban számos városban bemutattak már.

Dr. Tittmann János polgármester sajtótörténeti szempontból mutatta be a dorogi labdarúgás kiválóságait, majd invitálta az ünnepségen megjelenteket a kiállítás megtekintésére. Az eseményen, amely része a Dorog40 programsorozatnak, részt vett Berzi Sándor, az MLSZ alelnöke, Khéner László, az MLSZ vármegyei területi igazgatója, Grosics Edina és Kiss Tamás, ifj. Buzánszky Jenő, Lomniczi Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke, Bozsik Péter, magyar bajnok edző, korábbi szövetségi kapitány, térségünk polgármesterei és a dorogi futball korábbi és jelenlegi vezetői, játékosai.

A kiállítás megtekinthető június 23-ig, hétfőn, szerdán, pénteken (10-17 óra között). Hétvégi látogatáshoz előzetes regisztráció szükséges: szervezes@dorog.hu