Közeledik az influenza járvány
Közügy
2014. jan. 20.

Közeledik az influenza járvány

Az influenza az influenzavírusok által okozott, gyorsan terjedő légúti betegség.

Cseppfertőzéssel terjed, köhögéssel, tüsszentéssel, de normál beszéd közben is a vírusok milliói kerülnek a levegőbe és ezek belélegezve akár tömegek fertőzését okozhatják.

A zsúfoltság-tömegközlekedés, szórakozóhelyek, váróhelységek-különösen kedvez a fertőzés átvitelének.

A legjellemzőbb tünetek: hírtelen jelentkező láz, hidegrázás, fejfájás, izom-illetve izületi       fájdalmak, és száraz köhögés.

A legtöbb ember összetéveszti az influenzát a megfázással, bármilyen kisebb megfázás esetén kijelenti, hogy egy kis „influenzája” van. Az influenza azonban legtöbbször jóval súlyosabb megbetegedés, mint egy egyszerű nátha. Az influenza komolyabb szövődményei közé tartozik, a hörghurut és a bakteriális felülfertőződés következtében kialakuló tüdőgyulladás és a ritkábban kialakuló agyvelőgyulladás és szepszis.

Különösen a legfiatalabbak és a legidősebbek, továbbá a leromlott egészségi állapotú betegek vannak nagy veszélyben.

A fertőzőképesség időszaka egyénenként változhat, de általában egy influenzavírussal fertőzött felnőtt a betegség tüneteinek jelentkezése előtti naptól a tünetek kezdetét követő 3-5 napig fertőzőképes. A kezdet a gyerekeknél is hasonló, de a fertőzőképesség időszaka náluk akár 7 nap is lehet.

Mit kell tennie annak, aki azt gondolja, hogy influenzája van?

Gondoskodjunk magunkról és ne fertőzzünk meg másokat!

Hogyan előzhetem meg, hogy én vagy a családom tagjai influenzában megbetegedjenek?

A gyakori kézmosás jelentősen csökkenti nem csak az influenzával, hanem az egyéb kórokozókkal való fertőzés veszélyét is.

Megfelelő higiénia köhögéskor, tüsszentéskor és orrfújásnál.

Ha valaki rosszul érzi magát és lázas menjen haza! A beteg környezetében lévők is tegyenek róla, hogy ez megtörténjen.(pl. a felettes küldje haza a dolgozót), mivel ekkor a legnagyobb a fertőzésveszély.

A védekezés hatékony módja az évenkénti védőoltás. Ismételt oltásokra azért van szükség, mert a vírus változékonysága miatt az előző évben gyártott oltóanyag nem vált ki védettséget a következő évben előforduló vírusok ellen.

Csecsemők 6 hónapos korig nem olthatók. Ilyen esetben a környezetüket kell védőoltásban részesíteni.

Az influenza vakcinák a várandóság mindhárom harmadában alkalmazhatóak.

Magas kockázati csoportokba tartozóknak javasolt  az évenkénti oltás.

 

Védjük magunkat és környezetünket !

 

Riegel Béláné

védőnő