Fogyasztói társadalmunk tükre a házasság
Kultúra
2013. okt. 15.

Fogyasztói társadalmunk tükre a házasság

Kánya Kata Társtalálás mesterfokon címmel tartott érdekes történetekkel fűszerezett előadást október 11-én, pénteken a gyermekkönyvtárban. Az Országos Könyvtári Napok keretein belül az idén az emberi kapcsolatok kerültek a könyvtári napok középpontjába. Életkortól és lakóhelytől függetlenül minden ember számára nélkülözhetetlen, hogy értékes kapcsolata legyen embertársaival, ami mind a társas kapcsolatok, mind pedig a lelki egyensúly megőrzésének szempontjából rendkívül fontos. Az országos programsorozathoz kapcsolódva, a témához illően hívta meg a tartalmas beszélgetésre Kánya Katát a dorogi Arany János Városi Könyvtár.

 

 

kanya_kata.JPG
Kánya Kata történetekkel fűszerezett előadást tartott

 

A párkapcsolati szakértőtől megtudtuk, hogy ma Magyarországon mintegy 1 780 000 ember él egyedül. Rengeteg a válás, a házasság intézményét pedig egyre kevesebben vállalják. A mai fogyasztói társadalom üzenete tükröződik le a társas kapcsolatokban is. Ha valami elromlik, cseréld le! A javításról, a probléma megoldásról manapság szó sincs. Ezért vállalják egyre kevesebben a házasságot, hiszen abból kilépni bonyolultabb mint az élettársi kapcsolatból. Márpedig problémák vannak, de abból feladatot kovácsolhatunk, így annak megoldása sem marad el. Szó volt még arról is, hogy a magány és a társtalanság fogalma gyakran keveredik, pedig élhet valaki egyedül, sok baráttal, értékes társadalmi kapcsolatrendszerrel a háta mögött, de egyáltalán nem magányosan. A kapuzárási pánik helyett manapság kapunyitási pánikról beszélhetünk, amely a kitolódott családalapítást, a társkeresés idejének elhúzódását jelenti.

A gyermekkönyvtár csordulásig megtelt hallgatókkal, akik igazán mély és tartalmas előadást hallhattak korunk egyik legnagyobb problémájáról.