KÖZÖS KULTURÁLIS ÖRÖKSÉGEINKRŐL
Kultúra
2012. okt. 3.

KÖZÖS KULTURÁLIS ÖRÖKSÉGEINKRŐL

Dorog Város Barátainak Egyesülete harmadik éve vesz részt az UNESCO által meghirdetett, minden év szeptemberében megszervezett Kulturális Örökség Napjai európai és hazai rendezvénysorozatban. A három év tapasztalatai azt mutatják: van érdeklődés a rendezvény iránt, s van olyan kulturális (épített) örökségünk, amelyről érdemes évente programokat, előadásokat szervezni.

Egyesületünk azúttal is vetített képes előadás keretében mutatta be a Dorogi építészet - dorogi építészek című előadás keretében a római emlékektől napjainkig föllelhető (vagy már csak az emlékezetben, a dokumentumokban megőrzött) értékeket. Településünk történelme nemcsak az építés, de a pusztulás (néha a pusztítás) eseményeinek sorozata. Az ilyen előadás szembesíthet bennünket őseink törekvéseivel ugyanúgy, mint saját felelősségünkkel az örökség megőrzésének folyamatában. Mindenre van jó és rossz példa ebben a történelemben.


Örömünkre szolgált, hogy a kétnapos rendezvényt Dorogon csaknem két hétre bővítettük a helyi közösségek érdeklődése következtében. Mert huszonnégy előadásra kértek időpontot a dorogi civil szervezetek, az általános és középiskolák osztályai, de még szülői munkaközösségek is. Voltak Dorog határain kívülről érkező vendégeink is. A jó visszhang jeleként kell értékelnünk az újabb jelentkezők igényét, így civil közösségeknek, tantestületnek, sőt az elszármazott dorogiaknak is be fogjuk mutatni a közeljövőben Dorog épített örökségének történetét. Ezzel együtt megismétlődhet a tavalyi, mintegy hétszáz résztvevő támogatása törekvéseink iránt: múltunkat ne felejtsük!
Van örömteli hírünk az elmúlt évről! Tavaly Haranghy Jenő műveinek dorogi bemutatása volt a célunk.

Rendezvénysorozatunk is hozzájárult ahhoz, hogy a kiváló művész üvegablakai azóta a dorogi Szent József plébániatemplomban felújítva, régi fényükben ragyogják be a szakrális teret városunk és a katolikus egyház összefogásának következtében. Restauráltatta a művelődési házban található Haranghy-festményeket is a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány (más festők alkotásaival együtt). Az épített örökség művészi darabjai kapták vissza így eredeti szépségüket és céljukat: városunk arculatának esztétikus, humánus fejlesztését és megőrzését.
Egyesületünk pedig már készül a következő év programsorozatára.


Kovács Lajos