Párma Botond: átúszta a Balatont oda és vissza
Sport
2013. okt. 17.

Párma Botond: átúszta a Balatont oda és vissza

Négyezer-ötszáz méter. Kimondani is sok. De leúszni? Büszkék lehetünk, a dorogi Párma Botondra, aki 11 éves létére leúszta a távot: Balaton átúszás oda-vissza. Zamárdiból áttempózott Tihanyba, ott kisétált a partra, evett egy fél almát, aztán vissza a vízbe, irány újra Zamárdi. - Kísérletezgetünk, hogy melyik táv a megfelelő számomra. Jól érzem magam az 50 méteres versenyeken és a nyíltvízi távúszások alkalmával is - mondta lelkesen a Zrínyi iskola ötödikese

 

 

boti2.jpg

 

 

Botond már öt hónapos kora óta biztonsággal mozog a medencében. Az idén nyáron próbálta először - a Palában készülve a megmérettetésekre - a nyíltvízi távúszást, amely jóval nehezebb az időjárási körülmények, a hullámok, a tájékozódási nehézségek és a táv miatt, mint a feszített víztükrű medencében zajló versenyek.
Édesapja, Párma Zsolt minden erejével támogatja a sportos fiút. A logisztika, a szervezés az ő feladata. - Botond 5 éves korától versenyszerűen terepmotorozott (quad), az országos bajnokságban többször is a második helyezést szerezte meg. Majd a vízi sportoknál kötött ki - mondta a büszke apa. - Stabil versenyzője a dorogi Új-Hullám csapatnak (Tószegi Andor edző vezetésével), de a Diákolimpián is az országos döntőbe jutott teljesítményével. A megyei döntőn a dorogi diákolimpiai csapat a 4 x 50-es gyors váltóban olyan gárdákat utasított maga mögé, amelyek tagjai 50 méteres medencében (Dorogon 25 méteres az úszómedence) edzhettek. Ez óriási teljesítmény volt tőlük.

 

boti3.jpg

 

Botond a nyarat kihasználva szinte az összes „terepúszás-versenyen" részt vett: júliusban a Balaton öböl átúszás 1500 résztvevőjének egyike volt. Korosztályában a hatodik lett az első tóátúszása alkalmával. Augusztus elején az Ostffyasszonyfánál duzzasztott Rába szakaszon 4,3 km-et kellett úszniuk a nevezőknek. A százharminchat résztvevőből - akiknek jó része gyakorlott távúszó volt - az abszolút 19. helyezést érte el.
Augusztus 17-én a Velencei-tó körbeúszásával 3 kilométert és 245 versenyzőt hagyott maga mögött, korosztályában ezzel a második lett. Másnap (!) a 4,5 km-es táv várt rá a Balaton oda-vissza úszásnál. Botond ott is remekelt, majd autóba ültek és irány a Körös. Egy nap - kenuzással telt - pihenő után a Körös folyóban kijelölt 1000 métert mindössze 19 perc alatt teljesítette. - Szívesen úszok. Jövőre szeretnék még jobb eredményeket elérni. Akkor már jobban átlátom a versenyeket, a szabályrendszereket és egy picit rutinosabb is leszek a hosszútáv-úszásban - mondta mosolyogva az ötödikes bajnok. Párma Botond csodálatos sportteljesítménye mellett fuvolázik Lőrinczné Csizmadia Katalinnál, énekkaros a Kovácsné Fódi Krisztina által vezetett nagysikerű DOKI Zrínyi iskola Kamarakórusában.