Magyar Kultúra Napja Kaposi Endrével, Eckhardt Gáborral
Kultúra
2014. jan. 23.

Magyar Kultúra Napja Kaposi Endrével, Eckhardt Gáborral

Az idő kérlelhetetlen múlására figyelmeztet Kaposi Endre festőművész. Életmű kiállítása megnyitóján, a Magyar Kultúra Napján, számos tisztelője megjelent a Dorogi Galériában. A színházteremben Eckhardt Gábor zongoraművész varázsolta el a legmagasabb művészet kedvelőit.

Kaposi Endre életmű kiállításával kezdődött meg a Magyar Kultúra Napja ünnepi rendezvénye a József Attila Művelődési Házban. A festő- és képzőművész, művészeti író színes, gondolatokkal teli világából kölcsönzött képek, grafikák, kollázsok, a posztamenseken látható kronogrammák elbűvölték a művész tisztelőit a Dorogi Galériában. Dr. Zsembey Dezső műgyűjtő ajánlotta az érdeklődők figyelmébe a kiállítást. Hangsúlyozta, Kaposi Endre az idő kérlelhetetlen múlására figyelmezteti a szemlélődőt több festményén, grafikáján. Solecki Szilárd, a Dorogi Közművelődési Nonprofit Kft. ügyvezetője Jász Attila Kaposi Bandihoz írt költeményével köszöntötte a neves művészt a kiállítás megnyitóján, 75. születésnapja alkalmából.

virag.JPG
Dorog Város Közalapítványa nevében Végh Éva, az alapítvány elnöke a tagság nevében virágcsokorral kívánt minden jót a művésznek.
A városi ünnepség a színházteremben folytatódott. A Himnusz közös eléneklése után köszöntőt mondott dr. Tittmann János polgármester, majd elkezdődött Eckhardt Gábor Liszt-díjas zongoraművész hangversenye. Fuvolán és zongorán közreműködött tanítványa, Forró Fruzsina.
eckhardt.JPG
A Magyar Kultúra Napja amellett, hogy évente aktualizáljuk ünnepünk mondanivalóját, egyben nemzeti Himnuszunk születésnapja is. Kölcsey Ferenc 1823-ban, immár 191 éve írta meg a verset. Erkel Ferenc 1844-ben, 170 éve komponálta hozzá azt a zenét, amely azóta is nemzeti Himnuszunk kísérő dallama.
gabor_eckhardt.JPG

 

 Eckhardt Gábor