VIGYÁZAT, TRÜKKÖS TOLVAJOK!
Közügy
2014. jan. 27.

VIGYÁZAT, TRÜKKÖS TOLVAJOK!

Az elmúlt időszakban ismét egyre több idős ember vált trükkös elkövetők áldozatává. Ezen bûncselekmények megelőzése érdekében a következőket tanácsoljuk az időseknek:

• A lakást, kaput akkor is tartsa zárva, amikor otthon tartózkodik.
• A kulcsot csak megbízható ismerősnek, szomszédnak adja át.
• A lakás bejárati ajtaját saját maga és értékei védelme érdekében belülről lánccal szereltesse fel.
• Idegent soha ne engedjen be a lakásba, ha egyedül tartózkodik otthon, anélkül, hogy jövetele céljáról, személyazonossága valódiságáról ne győződne meg.
• Hivatalos szervek - Vöröskereszt, Polgármesteri Hivatal - munkatársai az Ön felkérése nélkül soha nem keresik fel.
• A közüzemek - pl. vízmûvek, áramszolgáltató - alkalmazottaik érkezése előtt értesítik a fogyasztókat, FÉNYKÉPES IGAZOLVÁNNYAL, EGYENRUHÁVAL RENDELKEZNEK. Ha kétségei vannak, valóban az adott szolgáltatótól érkeztek-e, hívja fel telefonon a cég ügyfélszolgálatát. Lehetőség szerint ilyen alkalmakkor is legyen jelen egy szomszéd, családtag, vagy ismerős.
• Ne higgyen a nyereményekkel kecsegtető személyek ajánlatainak!
• Házalóktól, alkalmi árusoktól SOHA ne vásároljon! Az eladni kívánt áru olcsósága, a megvásárolni kívánt áruért kínált magas összeg gyanút kelthet. NE FELEDJE: az alkalmi árusoktól vásárolt árukért senki nem vállal garanciát, a hibás, rossz minőségû árut még soha, senkinek nem cserélték vissza !

A rossz szándékkal érkező idegenek tisztában vannak a személyes találkozás során az első benyomás jelentőségével, ezért általában jól öltözött, udvarias, „behízelgő modorú" személyekről van szó.
Kerülik a feltûnést, gyorsan, csendesen, feltûnés nélkül akarják az értékeinket - elsősorban készpénzt, bankkártyát a PIN kóddal, ékszereket - megszerezni.
Nincs sok idejük, gyorsan, határozottan kell cselekedniük, ezzel tisztában vannak. Amennyiben ezek a feltételek nem állnak fenn, általában máshol próbálkoznak. A pénzt, értékeket tartsa széfben, és ne vegye elő az idegenek jelenlétében, mert így könnyen kifigyelik, hol tartja az értékeit!

A trükkös lopásokat megelőzheti, ha a következő három tanácsunkat megfogadja:
1. A bejárati ajtót csak biztonsági lánccal szabad kinyitni, idegent nem szabad beengedni!
2. Pénzt, értéket csak széfben szabad tartani, idegen előtt nem szabad kinyitni!
3. A családról, szokásokról, értékekről, elutazásról idegennel ne beszélgessen!