Dorog sportcentenáriumától a testvértelepülésekig
Kultúra
2014. febr. 24.

Dorog sportcentenáriumától a testvértelepülésekig

Városunkban oktatástörténeti esemény volt a négy éve elindult tartalmi és szerkezeti megújulás. Nagyon fontos, hogy ezek elemei az időközben bekövetkezett törvényi változások mellett is megőrződtek, folytatódnak, épülnek tovább. Ez a megújulás úgy történt, hogy a tagintézmények közben legjobb hagyományaikat egyben meg is őrizték. Utóbbiakat fejezik ki már több évtizede az iskolák névadóinak ünnepei, az iskolanapok rendezvénysorozata. Ezek azok a programok, amelyekre az iskolák kölcsönösen meghívják egymást.
adas.JPG
A Zrínyi Napok február 17-én és 18-án lebonyolított rendezvényeinek középpontjában a sport, a művészet és a helytörténet állt. Az alsó tagozatosok nagy sikerű süteménykészítő vetélkedőt rendeztek, a sportról szólt játékos vetélkedőjük valamint az a vadászbemutató is, amelyet Molnár István mezőőr tartott az érdeklődőknek. A felső tagozatosak a 100 éve megalakult Dorogi Atlétikai Club előtt tisztelegtek. Évfolyamonként találkozhattak négy sportág képviselőivel. Dr. Bartalos József és Horváth Péter labdarúgók a régi idők nagyszerű eredményeit hozó focijáról beszéltek. Kismóni János világbajnoki ezüstérmes birkózónk napjaink legeredményesebb dorogi sportágát, a birkózást és saját pályafutását mutatta be. Bíró Krisztina egy nagyon népszerű helyi sportágat, a tekézést népszerűsítette, amelynek ifjúsági válogatottja volt ő maga is. Lieber Tamás, a BEBTE elnöke pedig természetjárás szépségeit és helyi lehetőségeit elemezte az egész délelőtti program során.

Valamennyi tagiskola képviselői jelen voltak ének-zenei vetélkedőnkön, játékos sportversenyünkön, valamint helytörténeti vetélkedőnkön. Az évről-évre visszatérő és kaszinó játékkal színesített, többfordulós helytörténeti vetélkedőnk idei témája Dorog testvértelepülései voltak. A döntő megnyitására dr. Tittmann János, városunk polgármestere vállalkozott. Nemcsak felhívta a figyelmet a gyerekek lehetőségeire a témakörben, hanem, mint utólag kiderült, máris megadta a lehetőséget ennek gyakorlására, hiszen a győztes csapat Marienbergbe utazhat ősszel. Mind a négy csapat nagyszerűen elkészített és jól előadott prezentációt mutatott be Felsőboldogfalváról, Marienbergről, Wendlingen am Neckarról illetve Zséréről. A győzelmet a Zrínyi csapata szerezte meg Németh Márk, Skrpek Vivien, Sztabina Vivien és Vörös Emese összeállításban. Köszönet a tartalmas együttlétért minden kedves vendégünknek, támogatónknak, versenyzőnknek. Jövőre folytatjuk. Dankó József