Új vezető a Dorogi Rendőrkapitányság élén

Boross Zoltán László rendőr ezredes, Komárom-Esztergom vármegye rendőrfőkapitánya 2024. július 1-jei hatállyal Dr. Bolehradsky Szilveszter rendőr alezredest bízta meg a Dorogi Rendőrkapitányság vezetésével. Vele készítettünk interjút.

Ön 2024. július 1-jétől vezeti a Dorogi Rendőrkapitányságot. Ebben a közel egy hónapban még főként információszerzés zajlott, mind a kapitányságról, mind a kollégákról. Mennyire sikerült feltérképezni az új helyet?

Ez az időszak nagyon kevés volt arra, hogy igazán a dolgok mélyére lássak, ehhez legalább fél év szükséges. Az eltelt egy hónapban elsősorban a létszám helyzetről és az állomány összetételéről tájékozódtam, valamint megfigyeltem a kapitányság eddigi gyakorlatát. Ezt fogjuk a későbbiekben elemezni a kollégákkal és eldönteni, hogy maradjon változatlanul vagy szükséges némi módosítás. A Dorogi Rendőrkapitánysághoz tizenöt település tartozik, ellátogattam a polgármesterekhez is, ahol átbeszéltük a legfontosabb teendőket. 

 

Egy rendőri vezető 5+5 évet tölthet el egy szolgálati helyen. Mennyire megterhelő egy ilyen váltás? Hogyan tud újra és újra motivált lenni, megújulni egy ilyen csere után?

Ez érdekes dolog. Amikor valaki bedolgozza magát egy helyre és onnan a törvény erejénél fogva el kell mennie, lehet, hogy nehezen érinti. Ez a váltás azonban nem feltétlenül rossz. Öt vagy tíz év alatt kialakulnak olyan gyakorlatok, rutinok, amelyek már nem biztos, hogy magukban hordozzák a fejlődést, inkább a megszokásról szólnak. A váltásokat úgy fogom fel, hogy ez egy újabb lehetőség a fejlődésre, a tanulásra, valami új megismerésére.

 

Korábban szolgált már Komáromban és Oroszlányban is. Mondana néhány szót a korábbi munkásságáról?

Tatabányán kezdtem meg a szolgálatomat 1991-ben járőrként, ahol 9 hónap után kerültem vizsgálóként a Bűnügyi Osztályra. Ott bejártam valamennyi munkakört (felderítő, nyomozó, vizsgáló), majd rövid ideig a  Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányságon dolgoztam, ahonnan csoportvezetőként kerültem vissza Tatabányára. Itt 1999-ben bűnügyi osztályvezető lettem. 8 évig voltam ebben a pozícióban, ahol az utolsó 1,5 évben meg voltam bízva a kapitányság vezetésével is. Innen kerültem vissza 2007-ben a Megyei Rendőr-főkapitányságra, ahol az akkor megalakuló ellenőrzési szolgálatot vezettem. 2010-től 14 hónapot a Sínai-félszigeten voltam egy nemzetközi békefenntartó, megfigyelő csapat tagjaként. Ezután következett Komárom, majd Oroszlány, az utolsó majd egy évet pedig az ORFK-n, rendelkezési állományban töltöttem.

 

Miben másabb Dorog, mint az előző szolgálati helyei? 

Minden kapitányság más, minden helynek megvannak a maga sajátosságai. Komárom egy viszonylag összetett hely volt, ahol a két határátkelő, az M1 autópálya, 1-es főútvonal, vasúti főútvonal, a külföldiek mozgása és a nagy átmenő forgalom adta a sajátosságot. Oroszlány egy kicsit eldugottabb volt, ott pedig az egyes dűlők szétszórtsága adta a kihívást. Doroghoz további tizenöt, kisebb-nagyobb település tartozik, közel van Esztergom és Budapest is, így ez is egy másfajta szemléletmódot igényel.

 

Toboroznak jelenleg új kollégákat? Ha igen, milyen pozícióra?

Keresünk határvadászokat, de ez nem Dorog specifikus, hanem általános rendőrségi feladat.

Helyben keresünk iskolaőröket, hiszen van olyan intézmény, ahol még nincs betöltve ez a pozíció.

BŐVEBB INFORMÁCIÓ ITT

Azt ne felejtsük el, hogy az iskolaőrök szorosan együttműködnek a tanári karral, így fontos, hogy a jelentkezők értsenek szót a gyerekekkel, legyen hozzájuk elég türelmük és legyen konfliktusmegoldó készségük is, amit nem csak a gyerekekkel, hanem a szülőkkel való kommunikációban is tudnak kamatoztatni.

A rendőrkapitányságon szinte minden rendészeti, közterületi beosztásra keresünk új kollégákat (járőr, járőrvezető, körzeti megbízott, stb.). Várjuk azokat, akik éreznek magukban affinitást erre a hivatásra. A tíz hónapos képzés elvégzése után lehet rendőr valaki. Ez azonban korlátozott lehetőséget biztosít az előmenetelre, amit természetesen belső képzésekkel majd lehet pótolni. A fiatalabbak pedig akár a kétéves képzésünkre is jelentkezhetnek, ahonnan teljes értékű rendőrként kerülnek majd be az állományba.

 

Milyen tervek vannak a közeljövőben, amiket szeretne megvalósítani? Van olyan bűnügyi mutató, amelyben az ORFK által előírt célszám alatt van a település?

Nem látok olyan égető problémát, amivel most tűzoltás jelleggel kell azonnal foglalkozni. A Dorogi Rendőrkapitányság sem bűncselekmény számok tekintetében, sem nyomozás felderítési mutatókban (mind a megyében, mind országos viszonylatban) nem áll rosszul. Nyilván mindenen van mit javítani, de alapvetően nincsenek nagy gondok. Célul tűztük ki magunk elé, hogy a lopások és a betöréses lopások nyomozás eredményességét javítanunk kell, talán ezt a két kategóriát mondanám, amire a közeljövőben jobban oda fogunk figyelni. Valamint egyes kül- és belterületeken (például a Bajna felé vezető úton vagy a 10-es úton) a sebességtúllépés okoz problémát, ezekre a jövőben kiemelt figyelmet fogunk fordítani. 

 

A lakosok mikor és hol tudják Önt elérni, ha javaslatuk vagy panaszuk van?

Minden hónap utolsó szerdáján 10:00 és 12:00 óra között van fogadóórám a Dorogi Rendőrkapitányságon. Ha valaki a fogadóórán kívül szeretne velem találkozni, akkor a dorogrk@komarom.police.hu email címen tudja felvenni velünk a kapcsolatot és a kollégáim egyeztetnek a bejelentővel egy időpontot.

 

Köszönjük a válaszokat és sok sikert kívánunk a munkájához!

 

Iskolaőr képzés

Közreműködik a nevelési-oktatási intézmények rendjének – azok területén, tanítási időben történő – fenntartásában. Intézkedésre és kényszerítőeszköz használatára jogosult, közfeladatot ellátó személy.

JELENTKEZÉSI FELTÉTELEK

  • 18. életév betöltése
  • magyar állampolgárság
  • állandó bejelentett belföldi lakóhely
  • egészségi, pszichológiai, fizikai erőnléti alkalmasság
  • a jogszabály által előírt hatósági erkölcsi bizonyítvány
  • középfokú (szakmunkásképző/szakiskolai, középiskolai), illetve ennél magasabb végzettség

A képzés időszakára valamint, sikeres vizsga letétele után bruttó 296.400 Ft/hó + cafetéria juttatás (évi bruttó 200.000 Ft), egyenruházati ellátás.

Iskolaőr komplex képzés a Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság objektumában történik.