Wendlingeni delegáció: városbemutató kórházi mûszer átadással
2014. ápr. 19.

Küldöttség érkezett Wendlingen am Neckarból március 26-án néhány napra városunkba. A németországi város 1997 óta testvértelepülése Dorognak.
Steffen Weigel, Wendlingen polgármestere vetítettképes beszámolót tartott településéről. A bemutatón elhangzott, hogy a több mint 15 ezer lakost számláló német város kedvező fekvésének köszönhetően (Doroghoz hasonlóan) közlekedési csomópont. Vonattal mintegy 25 perc alatt elérhető Stuttgart, a közeli repülőtérre pedig negyed óra alatt autózhat el az utazni vágyó. Története több száz éves. Az iskolavárosként is számon tartott település ünnepei közül kiemelkedik a Vinzensifest. Az érdekes beszámoló után dr. Tittmann János, Dorog polgármestere is hasonló prezentációt mutatott be városunkról. A történet mellett kitért a városban zajló beruházásokra, a könyvtár és a Buzánszky Jenő Stadion 100 éves kapujának felújítására is.
SteffenWeigel.JPG

A német vendégek délután a Szent Borbála Szakkórházat tekintették meg, ahol dr. Varga Győző főigazgató vezetésével bejárták az intézményt, a szakrendelőt és a parkot is. Alexander Lencsésnek, a Wendlingen-Dorog Baráti Egyesület elnökének köszönhetően gép-mûszerek érkeztek a kórházba, amelynek ünnepélyes átadását tartották az egészségügyi intézményben. Két mobil röntgengép, két akut szívkatasztrófa esetén használható újraélesztő készülék, steril dobozok segíthetik a kórházi munkát a jövőben. Mint azt dr. Varga Győző főigazgatótól megtudtuk, az elmúlt években számos, igen jól használható adomány - kórházi ágyak, éjjeliszekrények, textíliák, kézimûszerek, gyógyszeradományok - könnyítették meg a kórház gazdálkodását.
vmuszer.JPG

A városnézés után, március 28-án a sváb házban a Német Nemzetiségi Önkormányzat tagjai is fogadták a német vendégeket.
Dorogról 1945-ben a háborús helyzet, 1947-ben a kitelepítések, később a szórványosan a hazát elhagyók révén jelentős számú lakosság telepedett le Wendlingenben. Az otthon maradottakkal már a 60-as évektől elkezdődött a szorosabb kapcsolatfelvétel a két város között mind a sport, mind pedig kulturális és egyházi téren. Dorogon 1997-ben a kitelepítési évfordulóval egybekötött Megbékélés Napján, Wendlingen am Neckarban 1998-ban a Nemzetiségek Vásárán írták alá a testvérvárosi szerződés példányait.