Barangolás tündérjárta mesetájon – találkozó Berg Judittal
Kultúra
2014. ápr. 3.

Barangolás tündérjárta mesetájon – találkozó Berg Judittal

Többfordulós, levelezős játékot hirdettem az olvasni szerető gyerekek számára. A magyar gyerek irodalom jeles képviselőinek meséiből válogattam: Fésűs Éva, Janikovszky Éva, Csukás István, Kányádi Sándor és Lázár Ervin történeteit kellet feldolgozni.
A játék felhívása hasonló volt a korábbi évekéhez: 3-4 osztályos tanulók jelentkezését vártam, 3 fős csapatokban, természetesen nem csak Dorogról, hanem a környék iskoláiból is. Folyamatosan, havonta kapták a feladatlapokat a diákok, amelyben a kiválasztott meséket kellett feldolgozni.
Berg_Judit.JPG

A feladatok összeállításánál ügyeltem arra, hogy a kérdések tartalmukban és formájukban változatosak legyenek. Így többek között volt szövegfeldolgozás, könyvajánlás, rajzolás, számítógépes katalógushasználat, betűrendberakás, közmondás-magyarázat, fogalmazás írása.
Októbertől-márciusig tartó játéksorozat végére rendkívül szoros verseny alakult ki: a 28 induló csapatból 22-en küldték vissza mind a három forduló megoldásait. A városi és a vidéki diákok egyaránt jól szerepeltek, s a legjobbak között minden iskola képviseltette magát.
A játék hozzájárult a gyerekek könyvtárhasználati ismereteinek a bővítéséhez, ráirányította a figyelmet a mesék csodálatos világára és a csapatszellem fontosságára.
A verseny ünnepélyes lezárásaként egy találkozóra hívtam minden kitartóan dolgozó csapattagot.
Berg Judit írónőt kortárs irodalmunk jeles alakját nem kellet bemutatni a gyerek számára. Legismertebb kalandregény sorozatának főhősét Ruminit, a bátor kisegeret már valamennyien ismerték.
Az írónőtől nagyon sok érdekességet tudhattunk meg: gyerekkoráról, családjáról, négy gyerekéről. A gyerekei voltak azok, akiknek kitalált történeteket, s később ezeket gyűjtötte össze és jelentette meg könyv formájában. Meg tudtuk, még mindig nincs vége Rumini kalandjainak, hamarosan jön az újabb kötet.
Nagyon sok gyerek elhozta saját Berg Judit kötetét, így lehetőség nyílt a találkozó után könyvdedikálásra is.
Köszönöm minden csapatnak a kitartó játékot, a munkájukat segítő pedagógusoknak és a könyvtáros kollégáknak a biztatást! Nagyon lelkes csapatokat ismerhettem meg minden helyi iskolából és Leányvárról.
Örültem a kérésnek, hogy máskor is legyen ilyen játék, ami hónapokig izgalomban tartja a gyerekeket és közben új mesékkel ismerkedhetnek meg.

A verseny végeredménye:

1. Csokifaló giliszták (Leányvár) 297 pont
2. Vadmacskák (Eötvös) 294
Négyszögletű háromszögek (Leányvár) 294
3. Állatbarátok (Eötvös) 289
4. Apolló 11 (Zrínyi) 287
5. Tündérlányok (Eötvös) 284
Mátyás király vitézei (Eötvös) 284
6. Tündérek (Eötvös) 283
7. Kékecskék (Petőfi) 277
8. Udvarhölgyek (Eötvös) 274
9. Kaméleonok (Petőfi) 266

10. Három királyfi (Zrínyi) 265
11. Szibériai tigrisek (Zrínyi) 262
12. Mesemanók (Eötvös) 260

Gurinné Pintér Gabriella
gyermekkönyvtáros
Városi Könyvtár