Programkínálat a 74. Bányásznapra
2024. aug. 24.

Idén a Bányász Olimpiával bővülnek a dorogi programok

A 74. Bányásznap dorogi eseményeit a hagyományokhoz híven ismét szeptember első hétvégéjén rendezik meg.

Augusztus 28-án, szerdán Dr. Schmidt Sándor mellszobrának megkoszorúzásával kezdődik meg az ünnepségsorozat az ÉDV Zrt. szervezésében a Schmidt-villa kertben. 

Augusztus 30-án, pénteken 15 órakor az idei évben Pro Urbe Díjjal kitüntetett Baumit Kft.-nél a Nemzeti Kőbányászati Emlékhelynél folytatódik a megemlékezés. 

Augusztus 31-én, szombaton az immár hagyományosnak számító zenés ébresztővel indul a nap a Dorogi Bányász Zenekar vezetésével. 9 órakor  a művelődési ház előtti Otthon téren, a dorogi szénmedence és a pilisi bányakatasztrófák áldozatainak emlékművénél helyezik el az emlékezés virágait a bányász szervezetek és Dorog Város Önkormányzata.

A program a művelődési házban folytatódik 10 órakor, ahol “Bányászat és sport” címmel tartanak  konferenciát.  Dr. Tittmann János polgármester a ‘60-as évekig, Dr. Bartalos József, az 1963-as “Vidék Legjobbja” NB I-es labdarúgó csapat tagja a ‘60-as évektől napjainkig tart érdekes előadást a témában.

Ezután ifj. Rendes Csaba, Dorog Város Egyesített Sportintézményének nemrég kinevezett vezetője nyitja meg a Dorogi Galériában a “110 éves a Dorogi Sport” kiállítást. A tablókon, fotódokumentációk és tárgyak segítségével megidézett, rendkívül gazdag tárlat szeptember 20-ig tekinthető meg a művelődési házban.

Este a Buzánszky Jenő Labdarúgó Stadionban a Dorogi FC a Komáromi VSE csapatát fogadja. A villanyfényes mérkőzés 20:00 órakor kezdődik.

Szeptember 1-jén 10 órakor hagyományteremtő céllal kerül megrendezésre a Jubileum téren a “Bányász Olimpia” elnevezésű ügyességi sportvetélkedő, amelyen a Dorogi-medence településeinek (Csolnok, Kesztölc, Leányvár, Piliscsév, Sárisáp, Tokod és Dorog) csapatai vesznek részt. A megmérettetésen izgalmas feladatok várják a résztvevőket, akiknek mind a testi erejükre, mind az elméjükre szükségük lesz, ha sikerrel akarják venni az akadályokat. 

A Jubileum téren, a Szent Borbála templom előtt koncertek, vásári sokadalom és búcsú várja az érdeklődőket péntektől vasárnapig.

A részletes program ITT érhető el.