Idén is sikeresek a dorogi kutató gyerekek
Kultúra
2014. ápr. 11.

Idén is sikeresek a dorogi kutató gyerekek

Tizenkilenc dorogi tanuló dolgozata került a Kutató Gyerekek Tudományos Konferenciája zsûrijének asztalára. Ebből tizenöt meghívást kapott a dunántúli döntőre, ahol előadhatják prezentáció formájában kutatásuk eredményeit. Az országos döntő kapujába került tanulók és dolgozataik a Zrínyi tagiskolából: Holyba Tamás Pál: Cukorkák és egyéb nyalánkságok (felkészítő Zicsi Enikő), Szitás Erik: Kutatásaim, megfigyeléseim és tapasztalataim Romhányi József Doktor Bubó címû mûvének néhány szereplője alapján (felkészítő: Szitás Erik - szülő), Arató Bendegúz: Nagy Sándor - III. Alexandrosz makedón király - és hódításai (felkészítő: Csiszár Andrea), Gergely Júlia Gyöngyvér: Dorog utcaneveinek változása (felkészítő: Csiszár Andrea), Berta Lourdes: Egy megújult dorogi vállalat, a Baumit Kft bekapcsolódása a városkép fejlesztésébe (felkészítő: Dankó József), Bali Rajmund: Állatok és mérgeik (felkészítő: Dankóné Tamási Bernadett), Vörös Attila: Ép testben ép lélek, avagy milyen változást hozott a kötelező testnevelés bevezetése (felkészítő: Ködös Endre Levente), Nagy Flóra: A kutyakiképzés alakulása a kezdetektől napjainkig (felkészítő: Széher Edit), Pusenyák Viktória: Üzenetek az utókornak egy kéziratos osztálynaplóban 1848-49-ből (felkészítő: Kovács Lajos és Pusenyákné Tavasz Tünde), Molnár Villő: Az intézményes zeneiskolai oktatás előzményei Dorogon (1880-1953) (felkészítő: Kovács Lajos, Molnár Klára), Pléli Csanád: Leányvár sorsának alakulása a dorogi szénmedencében a vasútépítéstől a trianoni békeszerződésig (1890-1920) (felkészítő: Kovács Lajos), Laár Ambrus: „Mi ez, valami vicc?" avagy a humor testközelből (felkészítő: Tóth Major Krisztina); az Eötvös tagiskolából: Krempf István: A bütykös hattyú helyzete, elterjedése és vonulásának kutatása (felkészítő: Balogh Balázs és Schiszler Anna), Kolozsvári Barnabás: Szent László élete és törvényei a kor szellemében (felkészítő: Bartl Zoltán), a Petőfi tagiskolából:Vámosi Krisztián: Egy marék kő(felkészítő: Pratz Attila). Utóbbi Osztopánba kapott meghívást.
Nagyon komoly segítséget kaptak a tanulók az iskolai könyvtárosoktól Süttőné Szabó Ildikó, Schiszler Annától és Bulhardtné Hagelmayer Ágnestól. Utóbbi koordinátorként is sokat tett a sikerért. Informatikusként pedig Szurdiné Szó Anikó mentorálta a tanulókat a dolgozatok és a prezentációk szerkesztése során.
A tanulók április 15-én Százhalombattán tartják meg prezentációjukat, ahol összesen 28 előadó indul a zsûri által kiválasztott dolgozatával. Ebből 14 dorogi előadó lesz.

Majd másfél évtizede, hogy elindult az a pedagógiai kutatás, amely bizonyítani akarta a jól motivált általános iskolai tanulók tudományos munkásságának lehetőségét. Zsolnai József pedagógiai kutatásának központi eleme volt mindig is a tudománypedagógia. A kutató így foglalta össze gondolatait a témakörben „Paradigmák és paradigmaváltások a magyarországi anyanyelv- és irodalompedagógiai kutatások körében" címû kötetében: „A tudománypedagógiát az különbözteti meg az összes többi - paradigmaváltásként feltüntetett - területtől, hogy ennek mindössze az elméleti alapjai tisztázottak. Ezzel párhuzamosan folynak azok az akciókutatások, amelyeknek a kliensei az ÉKP és a NYIK programok 4-12. osztályos tanulói, Zalabér, Hajdunánás, Győr, Dorog, Törökbálint NYIK-es és ÉKP-s iskoláiról van szó. E helyeken a közremûködő tanárok és tanulók kutatásmódszertani ismereteket sajátítanak el tanórán kívüli foglalkozás keretei között."
Már 2000-ben megrendezték az első tudományos diákköri konferenciát Zalabéren, ahol három dorogi zrínyis tanuló, Bulhardt Orsolya, Szányi Orsolya és Kesztehelyi Gabriella vett részt sikeresen. 2001-ben Zsolnai tanítványa, Kiss Albert publikálta tapasztalatait az Új Pedagógiai Szemlében. A program ma már országos vetélkedőként szerepel a Kutató Gyerekek Tudományos Konferenciája keretében. A dorogi gyerekek folyamatosan sikeresen szerepelnek a vetélkedőn. Az idei tanévben mindhárom tagiskolából 19 dolgozat került a dunántúli döntő zsûrijének asztalára. Ebből 14 tanulót hívtak meg a dunántúli döntőre, ahol a budapesti döntőbe kerülhetnek