Megkezdődtek a 74. Bányásznap programjai

A Schmidt-villában megkoszorúzták Schmidt Sándor mellszobrát

2024. augusztus 28-án az Északdunántúli Vízmű Zrt. szervezésében Dr. Schmidt Sándor mellszobrának megkoszorúzásával kezdődött meg Dorogon a 74. Bányásznap ünnepi programja.

A megemlékezést Dr. Tittmann János polgármester nyitotta, aki elmondta, dr. Schmidt Sándort már többféle oldalról megközelítettük, településfejlesztőként, bányamérnökként, doktorként, illetve olyan közösségfejlesztő, közösségépítő személyiségként, akit a dorogi emlékezet mindig a legbecsesebb fejezeteiben fog megtartani. Idén a bányászat és a sport kapcsolata az aktuális, hiszen amellett, hogy Dorog várossá nyilvánításának 40. esztendejét ünnepeljük, arról is meg kell emlékeznünk, hogy 1914-ben, 110 évvel ezelőtt alakult meg Dorogon a Dorogi Atlétikai Club. Dorog és a sport egy olyan szerves kapcsolat, amely a dorogi önazonosságtudatnak egy rendkívül fontos, meghatározó része. 10 évvel ezelőtt jelent meg a Dorogi Sportpillanatok című könyv, és akkor került felújításra és átadásra a 100 éves kapu, a Buzánszky Jenő Labdarúgó Stadion déli kapuja. A sportegyesületet bányászok alapították, mert úgy gondolták, a dorogi bányaifjúság a következő években, évtizedekben sporttelep, sportpálya, sportolási lehetőség nélkül nem képzelhető el. Az egész sportkomplexum fejlesztéshez, a tervezéshez és a kivitelezéshez szükséges pénzt és anyagi erőforrásokat a bányászok biztosították. A bánya, a bányászat értékteremtő, csak úgy, mint a sport.

Ezután ünnepi beszédet mondott Erős Gábor országgyűlési képviselő. Arra kérte a jelenlévőket, hogy egy perces néma csenddel emlékezzenek meg a közelmúltban elhunyt Glevitzky Istvánról, az OMBKE Dorogi Helyi Szervezetének korábbi elnökéről. A megemlékezés pillanatai után elmondta, hogy Schmidt Sándor több, mint egy bányamérnök. Szívén viselte azt is, hogy a bányában dolgozók jobb, szebb és sokkal elviselhetőbb körülmények között éljenek. Éppen ezért Gáthy Zoltánt 17 épület tervezésével bízta meg (többek között óvodák, iskolák, a zeneiskola, a jelenlegi könyvtár épülete - korábbi Bánya Kaszinó), amelyek jobbá tették a bányászok életét. Reményét fejezte ki, hogy a bányászörökség tovább él, a hagyományokat pedig tovább viszik az itt élők.

Az ünnepséget a koszorúzási szertartás követte. A Dr. Schmidt Sándor szobornál koszorút helyezett el Erős Gábor, a térség országgyűlési képviselője, Dorog Város Önkormányzat nevében dr. Tittmann János, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) dorogi és tatabányai szervezete, a Dorogi Bányász Szakszervezet, a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány, valamint az ÉDV Zrt. képviselete. Zárásként a jelenlévők meghallgatták és közösen elénekelték a Bányászhimnuszt.

 

A 74. Bányásznap városi programja itt érhető el:

VÁROSI PROGRAMOK

A Jubileum tér programjai itt érhetők el:

JUBILEUM TÉRI PROGRAMOK