Felidézték a bányászat és a sport kapcsolatát
2024. aug. 31.

Koszorúzással és konferenciával folytatódott a Bányásznapi ünnepségsorozat

A 74. Bányásznap alkalmából 2024. augusztus 31-én, szombaton 9 órakor koszorúzást rendeztek az Otthon téren felállított bányász emlékműnél. A megemlékezés kezdetekor a Dorogi Bányász Zenekar közreműködésével a jelenlévők elénekelték a Himnuszt, majd Bánhidi József, a Bányász Szakszervezeti Szövetség elnöke beszédet mondott, amely során egy perces néma főhajtással emlékeztek meg a közelmúltban elhunyt Gletvitzky Istvánról is.

Ezután az emlékezés virágait helyezték el a szervezetek képviselői. Koszorút helyezett el Erős Gábor, a térség országgyűlési képviselője, a Komárom-Esztergom Vármegyei Önkormányzat nevében Romanek Etelka alelnök asszony, Dorog Város Önkormányzatának nevében Dr. Tittmann János polgármester, Jászberényi Károly és Dankó Kristóf alpolgármester urak. A Bányaipari Dolgozók Szakszervezete, a Dorogi Bányász Szakszervezet, a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány és az OMBKE dorogi helyi szervezete nevében Gaál Gábor, Bánhidi József, Mráz László és Fülöp Zita emlékezett meg, a Baumit Kft. nevében Wáryné Világi Hajnalka és Mocsnik Imre, a kőbánya üzemvezetője, a Richter Gedeon Nyrt. dorogi fióktelepének nevében, Garai Zoltán főmérnök és Kárpáti Zoltán PR-menedzser koszorúzott.

A megemlékezés zárásaként a Bányász Zenekar közreműködésével a jelenlévők elénekelték a Bányász Himnuszt.

A koszorúzási ünnepség után a Dorogi József Attila Művelődési Házban került megrendezésre a bányászat és a sport kapcsolatát bemutató konferencia. A rendezvényt Erős Gábor országgyűlési képviselő nyitotta, aki elmondta, a környéken megalakult sportklubok szervesen kapcsolódtak a bányászathoz, némelyiknek még a címerében is megtalálható a csákány szimbólum. Kiemelte, mennyire fontos a bányász hagyományok ápolása és bemutatása a következő generációk számára.

Garai Zoltán, a Richter Gedeon Zrt. dorogi fióktelepének vezetője felidézte a gyár sportegyesületének, a Fabulon SC-nek a történetét, majd megemlékezett arról, hogy idén nem csak azt ünnepeljük, hogy 40 éve lett város Dorog és 110 éves a dorogi sportélet, de azt is, hogy 30 éve vezeti városunkat Dr. Tittmann János polgármester, akinek a Richter nevében, elismerésük jeleként ajándékot nyújtott át.

Ezután dr. Bartalos József, az 1963-as “A Vidék Legjobbja” NB I-es csapat labdarúgója idézte meg a dorogi sport elmúlt évtizedeinek jelentős eseményeit. Az előadás során nem csak az adott korszakról kaptak a jelenlévők szemléletes bemutatást, de vicces anekdotákat hallhattak többek között Grosics Gyuláról is.

Dr. Tittmann János polgármester izgalmas diasoron keresztül vetítette az érdeklődők elé a dorogi sportélet jelentős pillanatait és mutatta be a kiemelkedő sportteljesítményeket és sporteseményeket, majd felidézte a 10 éve kiadott Dorogi sportpillanatok című könyv nyitógondolatait, amelyek a “100 éves kapu”-hoz kapcsolódtak és ma is aktuálisak. Majd köszönetképpen átadta a meghívott vendégeknek a város sportéletét szimbolizáló “100 éves kapu” kicsinyített makettjét.

Az ünnepség zárásaként ifj. Rendes Csaba, a sportintézmény vezetője ajánlotta a jelenlévők figyelmébe a “110 éves a dorogi sport” című kiállítást, amely 2024. szeptember 20-ig látogatható a Dorogi Galériában.