Lezajlott az I. Bányász Olimpia

Izgalmas feladatokon mérték össze tudásukat a csapatok

A 74. Bányásznap alkalmával hagyományteremtő céllal rendezték meg Dorogon a térségi Bányász Olimpiát, ezzel színesítve az ünnepi programkínálatot. A 10 órakor kezdődő eseményre már korán gyülekezni kezdtek a csapatok a Jubileum térre, ahol már ki voltak rakva a különböző bányászkellékek, jelezve, hogy itt bizony komoly erőpróbának lesznek kitéve a résztvevők. A meghívásos versenyen Csolnok, Dorog, Kesztölc, Piliscsév, Sárisáp és Tokod mérte össze tudását, hogy a végére kiderüljön, ki a legügyesebb bányász.

A rendezvényt Erős Gábor, a térség országgyűlési képviselője és Dr. Tittmann János polgármester nyitotta meg, majd kezdődött az első feladat - a csapatoknak rímekbe szedve kellett bemutatkozniuk a zsűri számára. Ezután azonban következtek az igazi kihívást jelentő fordulók. Összesen kilenc versenyszámban mérték össze magukat a csapatok. Többet között vízbetörést szimulálva kellett a hűsítő vizet áthordani egy dézsából egy hordóba, majd a Műszakváltás elnevezésű feladatban kellett a versenyzőknek magukra ölteniük egy régi bányász egyenruhát. De volt itt hordágyon sérült cipelése, elméleti feladatok megoldása, amely során a bányászathoz kapcsolódó ismereteikről kellett számot adni a csapatoknak, és egy valódi csillét is kellett tolniuk a résztvevőknek.

A remek hangulatú rendezvény - bár mindenkiben buzgott a versenyszellem - baráti hangulatban telt, a résztvevők egymást is buzdították egy-egy nehezebb feladat során. A rekkenő hőség sem könnyítette meg a csapatok dolgát, de mindenki hősiesen helytállt a kihívások során.

Az I. Bányász Olimpiát Sárisáp csapata nyerte, második helyezett Tokod és a házigazda Dorog csapata előtt. A serlegeket, okleveleket és az egyedi tervezésű érmeket Erős Gábor, Dr. Tittmann János és ifj. Rendes Csaba sportigazgató adták át. A győztes csapat - a 74. Bányásznapra emlékezve - 74.000 Ft pénzjutalomban is részesült.

A szervezők remélik, hogy sikerül egy új hagyományt teremteniük és az elkövetkező bányásznapok programkínálatát tovább tudják színesíteni a Bányász Olimpiával a jövőben is.

Gratulálunk minden résztvevőnek!