Sikeres alkotók az Eötvösből - VIII. Országos Zománcművészeti Biennálé, Eger
Kultúra
2014. máj. 15.

Sikeres alkotók az Eötvösből - VIII. Országos Zománcművészeti Biennálé, Eger

Kétévente kerül sor a magyar zománcművesség utánpótlását nyújtó ifjú alkotók seregszemléjére Egerben. A pályázat elsődleges célja az egymástól való tanulás, a zománctechnika alkalmazásának helyes útján járás, a fejlődés.
„Ez a világ nem festészet, nem a képzőművészeti eljárásokkal készült perspektivikus képek, fény árnyék hatások alkalmazásával hódít. Az eljárás inkább a szobrászathoz közelít, hisz itt az üveg „felrakásáról", képépítésről van szó. A zománc egy színtézis teremtő látásmódot, analogikus gondolkodásmódot követel, világa a szimbólumok világában gyökerezik. A kész alkotást tűzben pikturált képnek is nevezzük, hisz a végső képi megjelenése hosszú előkészítési folyamatok után, a tűz segítségével történik, amikor a fémsókkal színezett szilícium-dioxid részecskék üveges mázzá olvadnak össze a fémfelülethez rögzülve. Így jön létre a tűzzománc felület formai játéka, színe és fénye. Az alkotó a tűz szellemének adja át munkáját befejezésre. Ahhoz, hogy valódi zománckép jöhessen létre, értenünk kell a tűz szellemének nyelvét. Az alkotás tehát az emberi szellem, és a természet szellemének közös munkája." írja az Egri Kulturális és művészeti Központ vezetője, Kovács Katalin. Ez a gondolati folyamat volt a zsűrizés alapja.
A zsűri tagjai valamennyien a zománcművészet kimagasló egyéniségei. Morelli Edit és Hévizi Éva Ferenczy Noémi-díjas művészek, akik valamennyi biennálét végigkövették. Hollóssy Katalin a Kecskeméti Nemzetközi Zománctelep művészeti vezetője, és Kátai Mihály a zománc atyamestere, a Kecskeméti Alkotótelep alapítója, a zománctechnika újjáélesztője, új zománctechnikai eljárások kifejlesztője, a népművészet szimbólum rendszerének kutatója, feldolgozója, zománcba fogalmazója.
Örömmel fogadtuk a hírt, hogy az Eötvös Alkotókör minden munkája kiállításra került az Egerben rendezett VIII. Országos Zománcművészeti Biennálén, több munka a katalógusba is bekerült.
zomanc_2014.jpg

Április 26-án rendezték meg Egerben, a Vitkovics Alkotóházban a biennálé megnyitóját. A műsor Okos Viola énekével kezdődött. Ezután Kovács Katalin az Egri Kulturális és Művészeti Központ igazgatója vette át a szót. Köszöntőt mondott Habis László Eger Megyei Jogú Város polgármestere, és Kátai Mihály Munkácsy- díjas festőművész. Az Eötvös Alkotókör ismét rendkívül eredményesen szerepelt a biennálén, öregbítve Dorog városának hírnevét. Az egyéni kategóriában Kovács Vivien munkája 3. helyezést ért el. Csoportos kategóriában Kecskeméti Klaudia és Fekete Zsanett pályamunkája szintén 3. lett. Zibák Fanni , Uracs Bertold , Selmeci Anna , Róth Edina , Pohner Orsolya , Lajos Nikolett , Kónya Kata közös munkája 1. helyezést ért el. Alkotókörünk kiemelt dicséretben részesült a zsűri részéről. Az erről szóló oklevelet az alkotókör művészeti vezetőjének Kolonics Péternek adta át Kátai Mihály festőművész, a zsűri elnöke.


(kOpE)