Dorogi delegáció utazott felvidéki testvértelepülésünkre szeptember 14-én
2024. szept. 16.

A látogatás apropóját a 30 esztendővel ezelőtt felavatott „Reménység” emlékmű évfordulója adta. 

Még 1993-ban civil kezdeményezésként Dorog Város Barátainak Egyesülete Dorog Város Képviselő-testületével egyetértésben fogalmazták meg azon szándékukat, hogy – az akkor - közel fél évszázada befejeződött II. világháború után, az 1945-ben megszületett Győzelem Napja helyett a megbékélést hirdessék a földkerekségen. Elképzelésük azon vezérgondolat mentén ötlött fel, miszerint a háborúknak nincsnek győztesei, csak áldozatai. Az egyes fegyveres konfliktusok újabb és újabb háborúkat generálnak, amelyek sohasem képesek valódi problémákat megoldani. Az emberiséghez méltó megemlékezéshez a fájdalmakon és sérelmeken való felemelkedést csakis a megbékélés által hozhat valódi és üdvözítő lezárást. Emlékükre a város 1993-ban a Hősök terén felállította a Hűségnyilatkozat emlékművét, az aláírókat pedig - a még élő személyek mellett - posztumusz díszpolgári címmel jutalmazta.

Az emlékmű tervét Furlán Ferenc, Pécsi L. Dániel ötletei alapján készítette el. 

Zsére delegációja részt vett 1993-ban ezen az ünnepen és csatlakozva a nemes kezdeményezéshez elsőként létesítettek emlékművet - a „Reménység” emlékművét - településükön. 1998-ban testvértelepülésünkké vált az 1300 lelket számláló, magyarlakta falu.

A dorogi delegáció, dr. Tittmann János polgármester vezetésével a nyitrai kirándulást követően Zsérén részt vett a templomban megtartott szentmisén és koszorúzási ünnepségen, ahol Dorog Város Önkormányzata nevében koszorút helyezett el. Pécsi L. Dániel jelképművész, Dorog Pro Urbe díjasa és Zsére díszpolgára szintén elhelyezte az emlékezés virágait a Reménység emlékművének megvalósításában nagy szerepet játszó közéleti személyiségekkel. 

Nagy Imre zsérei polgármester köszöntőjét követően az ünnepség a művelődési házban folytatódott. Dr. Simek Viktor karnagy által vezényelt Zoboralja Zsérei Női Kar fellépését követően a dorogi Cantate vegyeskar adott hangversenyt Kovácsné Fódi Krisztina vezényletével. 

Kiállítás nyílt dr. Simek Viktor karnagy, művésztanár festményeiből, amelyeken a zoboraljai népviseleteket elevenítette meg.

Nagy Imre zsérei és dr. Tittmann János dorogi polgármester az ünnepség záróakkordjaként a kijelentették, hogy tovább erősítik a testvértelepülési kapcsolatot.