Ünnepi könyvhét új városfejlesztési elképzelésekkel - a könyvtár után szabadtéri színpad épül
Kultúra
2014. jún. 12.

Ünnepi könyvhét új városfejlesztési elképzelésekkel - a könyvtár után szabadtéri színpad épül

Megnyílt a 85. Ünnepi Könyvhét. Dorogon immár hatodik alkalommal rendezik meg az olvasás és olvasók közös ünnepét. A rendezvény részeként tegnap több program is várta a kultúra kedvelőit városunkban. A Hősök terén, a felújítás alatt álló könyvtár szomszédságában Szabó-Berghauer Zoltán könyvtáros köszöntötte a megjelenteket, majd Kovácsné Fódi Krisztina vezényletével a Kicsinyek Kórusa csengő dalcsokrát hallhatta a szép számú megjelent.
Mucha Ildikó, a könyvtár vezetője ismertette a napokban elkészült ArtLimes Képzőművészek Dorogon I-II. című folyóiratot.                  
marcsi_knyvht.JPG

Dr. Tittmann János polgármester köszöntőjében kiemelte, hogy a könyvek mellett több tisztelet érdemelnek az emberek, a kultúra is. Ehhez a gondolathoz kapcsolódva ismertette a legújabb városfejlesztési elképzeléseket. A kiállított látványtervek alapján mutatta be a dorogi örökségvezérelt városépítészet belvárosi funkcióbővülésének szép példáját, amelynek a lakók is hamarosan tanúi lehetnek. - A rendkívül rossz állapota miatt lebontott volt rendőrség épületének helyére Schmidt Sándor Szabadtéri Színpadot és sokfunkciós teret képzeltünk el - mondta a városvezető. A Schmidt villa Bécsi úti homlokzat-sziluettjének visszaépítésével, zárt, mégis nyitott teret kapnánk, amelynek funkcióváltozatai - parkolók, alkalmi piac, a kisgyermekes családoknak kikapcsolódási lehetőséget kínáló társasjátékok, vízfelület és vetítési lehetőség is szerepel az elképzelések között - számtalan lehetőséget kínálnak majd.
ACCamera_300.jpg

Az új városközpont fejlesztés nagyívű programja ezáltal még komplexebbé válik: a városi könyvtár és helytörténeti múzeum melletti szabad tér és a Hősök tere összekapcsolásával egységes belváros alakul ki, amely alkalmat kínál az egymásra épülő programok - pl. könyvbemutató után színházi előadás - egy helyen, a belvárosban való megtartására. - Remélem ez nem csak a dorogiaknak, de a térségben élőknek is egyfajta hívó szó lesz kulturális programjainkon való részvételre! - zárta mondandóját a polgármester.
A városközpont neves elődeink előtt tisztelegve - Gáthy Zoltán Városi Könyvtár és Helytörténeti Múzeum, illetve a bányaigazgatóról elnevezendő szabadtéri színpaddal - újul majd meg.
bejrs.JPG

Ezt követően a mintegy százötven érdeklődő megtekintette az Új Széchenyi Terv égisze alatt, az Európai Unió és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozása eredményeképp megszépülő könyvtárat, amit a tervek szerint bányásznapon adnak át.