Nemzetiségi gyűjteménnyel gazdagodott könyvtárunk
Kultúra
2014. jún. 16.

Nemzetiségi gyűjteménnyel gazdagodott könyvtárunk

Nemzetiségi gyűjteményt adományozott a dorogi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat az Arany János Városi Könyvtárnak a közgyűjtemény fennállásának 60. évfordulója alkalmából. Az Ünnepi Könyvhét egyik kiemelkedő eseményeként, június 13-án a könyvtárban adta át dr. Dzsotjánné Krajcsir Piroska a Magyar Néprajzi Társaság kutatói által összeállított köteteket, retrospektív kiadványokat Mucha Ildikó intézményvezetőnek. A nemzetiségi önkormányzat 60 ezer forintos könyvadománya bővíti a mintegy másfél évtizeddel korábban létrehozott örmény gyűjteményt, amely most a többi helyi nemzetiség kiadványaival is gyarapodott.

kpiroska.JPG

Mint azt dr. Dzsotjánné Krajcsir Piroska az átadási ünnepségen elmondta, „Dorogon német, szlovák és roma nemzetiségi önkormányzat működik. (A környéken működik még lengyel és Tatabányán görög önkormányzat.) Azért döntöttünk egy nemzetiségi szekció megalapításáról, mert azt látjuk, hogy a közösségformálás és identitásőrzés egyik támasza és pillére, valamint információ- és ötletforrása lehet a nyomtatott irodalom, ezen belül is a néprajzi tárgykörben írott, a nagyközönség számára is érthető kiadványok."
Kolonics Péterné, a dorogi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a szekció gyűjteményéhez szintén szép kötetekkel járult hozzá az ünnepségen.

 

M. T.