Örmény motívumok – Könyvbemutató a városi könyvtárban
Kultúra
2014. jún. 16.

Örmény motívumok – Könyvbemutató a városi könyvtárban

Az Ünnepi Könyvhét dorogi eseményeinek talán legbensőségesebb pillanata volt az Örmény motívumok című könyv bemutatója az Arany János Városi Könyvtárban június 13-án.
Csaknem két évtized írás-termését válogatta össze Krajcsir Piroska, az Örmény motívumok című nagyszabású munkájában. A szerző a múlt század utolsó harmadában került az örmény kultúra és művelődéstörténet vonzáskörébe, amelynek hatása, egész életét meghatározta. Az Ararát hegy lábánál, Örményországban különös életiskolát járt ki: betekinthetett a népszokások, a négyezer éves örmény történelem történeteibe, végigjárta a régi fővárosokat, műemlékeket. Bejárta Örményországot, nemcsak a nyelvet tanulta meg, de az örmény mentalitást is, és valóban otthonává vált a kaukázusontúli kis köztársaság.
piri.JPG

A kötet nyolc fejezete tematikailag - történelem, néprajz, emberábrázolások - és műfajilag - útleírások, beszámolók, interjúk, riportok, elbeszélések - is rendkívül színes. A magyar olvasók számára is rendívül érdekes, olvasmányos kötetet számos képpel illusztrálta a szerző, aki az Előszóban így vall a kiadvány szerkesztésének folyamatáról: „Az Örmény motívumok cikkeinek válogatása és szerkesztése közben az a cél vezérelt, hogy honfitársaimhoz közelebb hozzak egy ősi, 1700 év óta keresztény kultúrát; egy népet, amely történelmi kataklizmák, háborús pusztítások és egy népirtás pokla után sem vesztette el bölcsességét, jóságát, életszeretetét.