Sztárvendég a megszépült Sátorkőpusztai-barlangban
Sport
2014. jún. 17.

Sztárvendég a megszépült Sátorkőpusztai-barlangban

A Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) meghívására a Dorog és Esztergom határában található Sátorkőpusztai-barlangba látogatott Patkó Béla, azaz Kiki, az 1980-90-es évek sikercsapataként jegyzett Első Emelet zenekar frontembere. Az invitálás egyik nem titkolt célja a megszépült barlang népszerűsítése volt.
barlang1.jpg
Lieber Tamás, a BEBTE elnöke elmondta: kutatótársaival az elmúlt fél évben nagy energiákat mozgósítottak a természeti képződmény megszépítése érdekében, a többi között bővítették a látogatható szakasz hosszát, elbontották a régi törmelékhalmokat, különleges, föld alatti galériát hoztak létre, és a felsőbb barlangszakaszokat „megfürdették". Ez utóbbinak köszönhetően az agyagos részek kristályokkal borított folyosókká, termekké nemesültek.
stork337puszta_kiki.jpg
Az 1946-ban felfedezett, hévizes eredetű - többnyire gipsz- és aragonitkristályokkal ékes - üregrendszer megyénk egyetlen, a nagyközönség számára is látogatható barlangja. A Duna-Ipoly Nemzeti Park felügyelete, oltalma alatt álló, fokozottan védett képződményt az 1958-ban alakult KadićOttokár Barlangkutató Csoport utódaként a BEBTE gondozza - immár negyed évszázada.