Megkezdődött a bányásznapi rendezvénysorozat Dorogon
Közügy
2014. szept. 4.

Megkezdődött a bányásznapi rendezvénysorozat Dorogon

Megkezdődtek a 64. Bányásznap ünnepi rendezvényei hétfőn. A József Attila Mûvelődési Házban a Dorogi Bányász Szakszervezeti Szövetség és a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány nevében Wágner Ferenc elnök köszöntötte a szépszámú megjelentet. A hagyományos találkozón 50-60-65 éves jubileumi emléklapokat adtak át a szövetség tagjainak.
Az eseményen dr. Tittmann János polgármester megemlékezett az évfordulókról: 100 éve a dorogi bányász fiatalság létrehozta a Dorogi Atlétikai Clubot, 1924-ben, azaz 90 éve elkészült Gáthy Zoltán tervei alapján a bányászkaszinó bővítése, amely épület a városi könyvtárnak ad helyet. Szólt arról is, hogy az idén ünnepli Dorog várossá avatásának 30 évfordulóját is. A folyamatos jelen idejû cselekvés megköveteli, hogy újítsuk Dorog értékeit, amelyek átadását mindig bányásznapra időzítette a városvezetés. - 1996 óta „A jövőnket építjük, de a múltunkat nem feledjük" mottójával nagy kötelezettséget vállal a város - hangsúlyozta a polgármester. - De a fejlődés folyamatos. Bányásznapon adtuk át a megszépült mûvelődési házat, az Intézmények Házát és az idén, szeptember 6-án pedig a megújult városi könyvtárat avathatjuk.
Ladányi András Rokkantprés címû könyvének bemutatása előtt Szebeni Zsuzsanna elszavalta az író egyik szonettjét, amely mélyen érintette a közönséget.

Felavatták Kovács József fafaragó által tervezett és készített kopjafát, amelyet a Dorogi Szénmedence Bányászatának Emlékmûve mögött helyeztek el az Otthon téren.

A bányásznapi rendezvények tovább folytatódnak a héten.bnyaszanap_2014.jpg