Díjátadó, kiállítás és népünnepély - A bányásznapi programok folytatódnak
Közügy
2014. szept. 9.

Díjátadó, kiállítás és népünnepély - A bányásznapi programok folytatódnak

Díjátadás, városképek és koncertek. Megkezdődött a 64. bányásznapi rendezvénysorozat, amelyen ezúttal több évfordulót is ünnepelhetünk.
Kerek évfordulóhoz érkezik az idén 109 éve indult dorogi kőbányászat története a jövő évben. Ennek apropóján írta ki azt a pályázatot a BAUMIT Kft. egy környezetbe illő emlékmû megtervezésére, amelynek eredményhirdetését tartották szeptember 5-én.

Baumit_Dorogi_Banyaszemlekmu_avatas20140905_03.jpg
A Baumit Kft. telephelyén Illy Gábor ügyvezető igazgató, dr. Völner Pál országgyûlési képviselő és dr. Tittmann János polgármester felavatták azt az emlékkövet és -táblát, amely a 2015-ben megvalósuló emlékmû „hírnökének" tekinthető. Ezt megelőzően a legfontosabb kérdésre is választ kaptak az egybegyûltek: a cég fenti témában kiírt pályázatának nyertese Maurer-Klimes Attila. A mûvész jutalma - a kétszázezer forintos fődíjon túl -, hogy a száztíz éves mészkőbányászatnak és „a kövek új életre keltőinek" a tiszteletét szolgáló alkotást emelhet. Illy Gábor ügyvezető elmondta: miként a példa mutatja, lehetséges a céget a környezetvédelmi szempontokat és a társadalmi érdekeket is szem előtt tartva mûködtetni. - A kőbányászat nagy jelentőséggel bír, főleg, ha az - mint itt is - munkahelyteremtéssel, európai minőségû termékekkel, exporttal jár együtt - jelentette ki dr. Völner Pál. Dr. Tittmann János köszönetet mondott a vállalatnak, amiért az „nemcsak ipari teljesítményével, hanem mûemlékkel is gazdagítja a várost".
Ezzel a szép gesztussal nyitották meg a bányásznapi rendezvénysorozatot. 

 

Az ünnepség után kiállítás nyílt a Dorogi Galériában Városképek címmel. Kovács Lajos helytörténész nyitotta meg Kolonics Péter mûvésztanár festményeiből és Bencze László fotós alkotásaiból készült tárlatot, köszöntve ezzel a harminc éves várost, Dorogot.             

tarlat.JPG

A népünnepély a Jubileum téren folytatódott, ahol ütős koncerteken szórakozhatott a szépszámú közönség.
Szombaton a bányászzenekar ébreszti a várost, majd a Gáthy Zoltán Városi Könyvtár és Helytörténeti Múzeum átadási ünnepségére hívják-várják az érdeklődőket. A sportbarátok sem maradnak programok nélkül: felavatják a Monostori Tivadarról elnevezett utánpótlás nevelő központot Tokod-Üveggyárban. A Dorogi FC jelenleg csaknem kétszáz igazolt futballistát edz. A beruházás eredményeként még több fiatal próbálhatja ki magát szakedző mellett a gyepen. Szintén szombaton 13 órakor a Jubileum tér ad otthont Fekete László vezényletével a Szlovák-Magyar Erős Emberek Csapatversenyének, majd újabb koncertek, gyermekprogramok várják a dorogiakat és a térségben élőket.
bnyaszanap_2014.jpg