Dorogiak Marienbergben - A 12. Nemzeti Bányásznapon is fellépett a zenekar
Közügy
2014. szept. 22.

Dorogiak Marienbergben - A 12. Nemzeti Bányásznapon is fellépett a zenekar

A Bányászzenekar 125.születésnapját ünnepelte májusban. A jubileumi koncert előtt Marienberg főpolgármestere,Thomas Wittig úr meghívta őket a 12. Nemzeti Bányásznapra, Németországba.
A meghívásnak szeptember közepén tett eleget a zenekar és a dr. Tittmann János polgármester úr vezette delegáció.
A kiutazók között volt többek között Dorog város jegyzője, Kecskésné, Patos Szilvia és a városháza köztisztviselői, Karcz Jenő képviselő, a helytörténeti verseny első helyezett csapata, felkészítő tanárukkal Ködös Endrével, a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány elnöke, a Dorogi Német Nemzetiségi Önkormányzat képviselői.
nyertescsapat.jpg

Vendéglátóink tartalmas programot állítottak össze számunkra. Szombaton kirándulást tettünk az Érchegységben, a cseh -német határon található bazalt orgonákhoz, majd a turistaházban kellemes tízórai várt bennünket. Ellátogattunk egy időszakos kiállításra, mely a környékre jellemző karácsonyi pompás ablakdíszeket mutatta be.
Szombaton 13 órakor koncertet adott a Bányászzenekar az ünnepség helyszínén, a Marienberg közelében fekvő Pobershauban. Nagy öröm volt számunkra, hogy színvonalas muzsikájuk tetszést aratott.
Főpolgármester úr találkozóra hívta a testvérvárosokból érkező vendégeket, itt adtuk át ajándékainkat számára. Az élménydús napnak még nem volt vége, este a marienbergi Mária templomban koncertet tartottak a májusban elhunyt karmester Mónika Jahn emlékére az annabergi és a dorogi zenekarok közreműködésével. A koncert méltó emléket állított a sokunk által tisztelt és szeretett karmester asszonynak.
berg.JPG

Vasárnap került sor a bányász hagyományőrző egyesületek és bányászzenekarok színpompás felvonulására, csaknem 3000 résztvevő érkezett meg a felvonulás végén a pobershau-i stadionba. A felvonulást követő népünnepélyen együtt ünnepeltek a Németország minden részéből idesereglett hagyományőrzők a helyi lakosokkal és a meghívott vendégekkel. A felejthetetlen nap végén körutazást tettünk az ünnepre gyönyörűen kivilágított és feldíszített Pobershauban.
A fotókat Sasvári Katalin és Kolonics Péter készítették.
Kolonics Péterné