ÖSSZETARTOZÁS: Szent Mihály nap néptánccal, koncerttel, máglyával
Közügy
2014. szept. 28.

ÖSSZETARTOZÁS: Szent Mihály nap néptánccal, koncerttel, máglyával

Szent Mihály napján a népi hagyományok felelevenítése régi tradíció a Zrínyi Ilona Óvodában. A gyermekprogramokat kiegészítve az idén először az egész várost megszólítva népzenével, néptánccal, tábortûzzel idéztük meg Szent Mihály napját. Szeptember 26-án különleges nap várta a Zrínyi óvodába érkezőket: népi játékok és vásári hangulat, csujogatós mulatságba csöppenhettek a gyerekek. A Mihály napi vásáron az ovisok csuhéból készített virágot, posztótermékeket, bőrtárcát és pogácsákat is vásárolhattak játékpénz ellenében. A vásári forgatag után táncház vette kezdetét.
zut.JPG
Szeptember 27-én az ország számos pontján, így Dorogon is meggyújtottuk a Szent Mihály napi máglyát, amelyet több százan álltak körül az Otthon téren, ahol mindenki igazán otthon érezhette magát. Dr. Tittmann János köszöntőjében idézte meg a Mihály-naphoz kötődő hagyományokat, amjd egy fáklya segítségével meggyújtotta a tüzet. A Zrínyi iskola Cantinela kórusa Kovácsné Fódi Krisztina vezényletével színvonalas énekléssel, Partos Dorka, illetve Csipke Ágnes furulyaszóval örvendeztette meg a szépszámú megjelentet.
VraljaNptncegyttes.JPG
A mûvelődési házban pedig tálcákra halmozott lilahagymás-kacsazsíros kenyér, szörpök és forró tea fokozta a hangulatot. A Sic Transit Folk Mûhely koncertjére rengetegen voltak kíváncsiak, ahogy a Váralja Néptáncegyüttes három párosának bemutatójára is.             
mglya.JPG
Vasárnap folytatódott a programsorozat. A mûvelődési házban tartották a 20 éve megalakult Wendlingen-Dorog Baráti Egyesület találkozóját, amely kulturális esttel kezdődött a színházteremben. Sasvári Katalin köszöntötte a német és dorogi egybegyûlteket, majd Szalai Ferenc egyesületi elnök foglalta össze az elmúlt évtizedek történéseit. Günther Lutz, a német civilek képviseletében rézből készült, a wendlingeni temetői kápolnát ábrázoló alkotást nyújtott át Szalai Ferencnek.
transzparens.JPG
Dr. Tittmann János polgármester az összetartozás fontosságát hangsúlyozta beszédében. Gravírozott „üvegtéglákat" adott át az alapító tagoknak. A transzparens, szilárd alkotás egyfajta jelképe lehet a jövőbeni építkezésnek, kapcsolattartásnak és erősítésnek is.               
katalin.JPG

A kulturális esten mûsort adtak a zeneiskola tanárai és növendékei, de énekcsokorral örvendeztette meg a közönséget a Német Nemzetiségi Kórus is. M. T.