KÖNYVTÁRI NAPOK: A jó író az, aki nem hozza zavarba olvasóit
Kultúra
2014. okt. 16.

KÖNYVTÁRI NAPOK: A jó író az, aki nem hozza zavarba olvasóit

Kaland, történelem, helytörténet és a jövő. Ezek a témák, konkrétan Cselenyák Imre író könyveinek bemutatója, a helyi értékek feltárása és a városarculat-formálása volt a témája az Országos Könyvtári Napok dorogi rendezvénysorozatának október közepén.
A Gáthy Zoltán Városi Könyvtár és Helytörténeti Múzeum szervezésében Cselenyák Imre helyi alkotóval Szabó-Berghauer Zoltán könyvtáros beszélgetett az olvasóközönség előtt. Cselenyák Imre eddig megjelent 26 kötete - illetve a dorogi meseopera, A szorgalmas és a rest lány, amelynek librettóját jegyzi - válogatás nélkül felkerült az író-olvasó találkozó palettájára, a kérdések laza, rendkívül érdekes volta vezette a résztvevőket az I. István király korabeli idők történelmi kalandjain keresztül a 13. századi arab, japán-mongol világig.
imi.JPG
Választ kaphattunk arra, miért írta 19 művét Jean-Pierre Montcassen néven. A válasz oly egyszerűen hangzott a szerzőtől: külföldi névvel jobban el lehet adni a könyveket, mert a magyarok úgy gondolják, azok a könyvek jobban róluk szólnak, arról a világról, amelyikben kiszakadhatnak a szürke hétköznapokból. A jó író Cselenyák Imre szerint az, „aki nem hozza zavarba olvasóit". A jó könyvek pedig azok, amelyek szórakoztatnak és egyben művelnek is.
Az olvasók október 17-én 17 órakor, az Országos Könyvtári Napok záróakkordjaként Börcsök Mária írónővel a generációk találkozásáról beszélgethetnek.
M. T.