Nagy sikert aratott Kálvin Balázs meseoperája Erdélyben
Kultúra
2014. nov. 12.

Nagy sikert aratott Kálvin Balázs meseoperája Erdélyben

Iskolánk énekesei, kamarakórusa és vonós-együttese bemutatta „A szorgalmas és a rest lány" című magyar meseoperát (Kálvin Balázs - Cselenyák Imre szerzeményét) Böjte Csaba ferences atya árvaházaiban. - Nagyváradon, Nagyszalontán és Déván összesen 450 erdélyi gyermek élvezhette az előadást, meséli Farkas Rose-Marie, az együttes vezetője. Déván egy esküvőn is muzsikáltak zeneiskolásaik Böjte atya kérésére.
csoportkp.JPG

Mindenhol átütő sikerük volt. Ezek a gyermekek még nem láttak zenés, magyar színpadi művet zenekari kísérettel. - Kolozsvári Barnabásné a vonós-együttes vezetője sem tudott meghatottság nélkül beszélni a szeretetteljes fogadtatásáról: „Nem tudom ők tanultak-e többet tőlünk, vagy mi tőlük? - mondta.
A feszített tempójú utazás, előadások még jobban összekovácsolták a szereplő növendékeket, tanárokat. - Kálvin Balázs a mű szerzője is közreműködött az előadásokon.
Egy kis történelmi múlttal való ismerkedés is belefért a programba. Különösen nagy élmény volt Vajdahunyadot látni, majd Gyulafehérváron ellátogatni a Hunyadi család síremlékeihez a székesegyházban - meséli Farkas Rose-Marie, miközben a gyermekektől kapott szeretetáradat folyton szóba kerül és nem győzzük törölgetni szemünket...
Sajnos némi probléma is adódott a busszal, hogy ne legyen minden tökéletes, így Kolozsvár kimaradt a programból. De diákjaink minden szempontból gazdagodva érkeztek haza az élményekkel teli útról.
Demeterné Vilsicz Éva