Dorogi Füzetek: Két új könyv jelent meg Dorogról
Kultúra
2014. nov. 24.

Dorogi Füzetek: Két új könyv jelent meg Dorogról

Az évfordulókban bővelkedő 2014. év könyvtermését két új kötettel gazdagítja Dorog Város Barátainak Egyesülete.
A Dorogi Füzetek 46. száma a tavasszal megjelent „Dorog a városiasodás útján" című könyvünk folytatása, második kötete. Alcíme szerint - „In memoriam I. világháború és Dorogi Bányakaszinó" - kijelöli azt a két tanulmányt, melyekhez számos fontos dorogi portrét kapcsolnak a kötet szerzői, Kovács Lajos és Menyhárt Csaba, elhelyezve Dorogot a világégés történelmi folyamában, és meglepő kontrasztként a helyi nagyszabású értékteremtés első látványos szakaszában.
A Dorogi Füzetek 47. száma „A Szent József Plébániatemplom katolikus közösségének története" címmel levéltári és sajtóközlések, az évszázadok óta írt Historia Domus és anyakönyvek, egyházi kiadású szakkönyvek továbbá sok-sok adatközlő személy emlékeire támaszkodva készült. Az egyház históriája gyakran meghatározó szelete a helytörténetnek. Sok fontos, városteremtő döntés, még több egyéni sors színhelye napjainkig a plébánia és temploma, a hozzájuk kötődő szakrális terekkel, művészeti alkotásokkal, de legelsősorban az emberi szellem és jellem kiemelkedő alakjaival.
Mindkét kötet adakozó támogatóink segítségével igazolja, hogy többet tudunk magunkról is, ha jobban ismerjük elődeinket.
Kovács Lajos író, szerkesztő