Tájékoztató
Közügy
2015. jan. 12.

Tájékoztató

 

 Tájékoztató a magán pálinkafőzést érintő jogszabályi változásról

2015. január 1-jétől a jövedéki adóról és jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény alapján, a magánfőzésre vonatkozó szabályozás változott.

 

A magánfőzésnek a magánfőző lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén használt, legfeljebb 100 l űrtartalmú, párlat - előállítás céljára kialakított desztillálóberendezésben, legfeljebb 50 liter mennyiség előállítása minősül.

A magánfőző a desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzést az azt követő 15 napon belül köteles bejelenteni a lakóhelye szerinti önkormányzat adóhatóságához, első esetben ezt a bejelentést a már meglévő berendezésről 2015. január 15-ig kell teljesíteni. 

Erre a célra szolgáló nyomtatványt Dorog város honlapjáról (http://www.dorog.hu/, „városháza", „letölthető dokumentumok és nyomtatványok" - Bejelentés desztillálóberendezés tulajdonjogáról, tulajdonjogának megszerzéséről) letölthető, vagy beszerezhető a Polgármesteri Hivatal adócsoportjánál (Dorog, Bécsi út 71.).

 

A bejelentésben a nevet, lakcímét, adóazonosító jelet, a tulajdonszerzés időpontját és a desztillálóberendezés űrtartalmát kell megadni, továbbá a berendezés tárolásának, használatának helyét is, ha az eltér a magánfőző lakcímétől. Ha egy desztillálóberendezés több személy közös tulajdonát képezi, a tulajdonosok választása szerint kell bármelyikük lakóhelye szerinti önkormányzathoz megtenni a bejelentést.

 

A magánfőzésben előállított párlat adója évi 1000 Ft, melyet a magánfőzőnek kell megfizetnie. Az adóbevallási és adófizetési kötelezettségét a tárgyévet követő év január 15-ig kell teljesítenie a lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatósághoz, első esetben 2015. évi adóévről 2016. január 15-ig.

 

2014. december 31-ét megelőzően előállított magánfőzött párlatra nem kell átalányadót fizetni.

Ha a magánfőző nem állított elő tárgyévben magánfőzött párlatot, akkor nem keletkezik tárgyévre vonatkozóan adóbevallási kötelezettsége.

 

A magánfőzött párlat kizárólag a magánfőző, családtagjai vagy vendégei által fogyasztható el feltéve, hogy értékesítésre nem kerül sor. A magánfőzött párlat csak alkoholtermék-adóraktár részére értékesíthető.

 

A magánfőző köteles megőrizni és hatósági ellenőrzéskor bemutatni a desztillálóberendezés feletti jogszerű tulajdonszerzést igazoló iratot.

 

Adóraktár részére történő értékesítéskor, illetve ha a magánfőző az általa előállított magánfőzött párlattal kíván részt venni párlatok számára meghirdetett versenyen, a párlat eredetét a desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzés szerinti bejelentésről, valamint a párlat után megfizetett adóról kiállított önkormányzati adóhatóság igazolja.

 

Magánfőzés esetében az adó megállapításához és az adótartozás végrehajtásához való jog az előállított magánfőzött párlat utáni adóbevallási kötelezettség bevallási határidejétől számított 1 év elteltével évül el.

 

Felhívjuk a Tisztelt Magánszemélyek figyelmét arra, hogy a bejelentés elmulasztása mulasztási bírság megállapítását vonhatja maga után, ennek mértéke 200 ezer forintig  terjedhet.

 

Dorog, 2015. január 8.                                                                                    

                                                                                                                                                Kecskésné Patos Szilvia jegyző