A Magyar Kultúra Napja: A szénrakodótól a legmagasabb művészetig
Kultúra
2015. jan. 23.

A Magyar Kultúra Napja: A szénrakodótól a legmagasabb művészetig

A Magyar Kultúra Napjának dorogi ünnepi rendezvényei az idén is különleges élményeket kínáltak a művészet kedvelőinek. A Himnusz születésnapján, január 22-én a művelődési ház Dorogi Galériájában nyílt meg - a jelenleg a Műcsarnokban is kiállító (!) - Lévay Jenő válogatott alkotásainak tárlata. A Munkácsy-díjas grafikusművész látásmódjához vezető úton P. Szabó Ernő művészettörténész kalauzolta a közönséget.
pszaboerno_levay.JPG
Az összetett, a művészet egymásra épülő rétegeit bemutató kiállításról a művészettörténész elmondta, hogy nem hiába kapta a Váltótér nevet. A Dorogtól néhány kilométerre található, a Dorogi Szénbányából érkező fejtett szén hajóra rakásához a 20-as években épített szénrakodó évtizedekig magányosan és üresen állt. A különleges épületet Lévay Jenő felfedezte a 90-es években művészeti tevékenységek számára. A szénrakodó számos mű alkotására ihlette a következő években is.
ezelodok.JPG
Ezekből a Műcsarnokban rendezett kiállításán is látható néhány darab. P. Szabó kiemelte, hogy a Hősök tere mellett látható kiállítással pályáznak a Velencei biennálén való megjelenésre is. Óriási elismerés lenne az ottani megjelenés, hiszen a sokoldalú művészeti fesztivál, a világ egyik legelismertebb, legrangosabb kulturális eseménye.
A Váltótér-megnyitóján megtudtuk azt is, hogy a Doroghoz szorosan kötődő Lévay Jenő már a 70-es évektől kezdve szenvedélyesen érdeklődik az új technikai lehetőségek - kezdetben a fénymásoló, majd a 90-es évektől a számítógépes megjelenítés - iránt. De a művészetet soha nem a passzív műélvezet tárgyának tekintette, hanem az emberi kapcsolatok, érzelmi kifejezés alapjának.
swat.JPG

A különleges kiállítást Hartl Bence különleges atmoszférát teremtő gitárjátéka tette még értékesebbé.
A kultúra napi ünnep a színházteremben folytatódott, ahol dr. Tittmann János polgármester köszöntötte a megjelenteket. Nagyívű beszédében - az élő problémák górcsövén keresztül - feszegette a kultúra és civilizáció egymásra hatását, egymás közti feszültségeit és különbözőségeiket. A civilizációt mint az élethez szükséges technikát mutatta be, míg a kultúrát ennél mélyebb értékűnek, rétegekből egymásra épülőnek, felszabadító hatásúnak ábrázolta. A színpadon öt gitárművész mutatta be színes repertoárjuk egy szeletét. A S.W.A.T. együttes a modern zene élet egyik legizgalmasabb zeneszerzője, Sári József mellett, a spanyol Torroba egyik művének három tételét is bemutatta, de felcsendült Bach egyik darabja is.