Rákellenes Világnap 2015. február 4.
Közügy
2015. febr. 3.

Rákellenes Világnap 2015. február 4.

15 éve annak, hogy a Nemzetközi Rákellenes Unió 2000 februárjában, Párizsban megtartotta az első rákellenes világkongresszust. Az esemény emlékére a kongresszus február 4-ét rákellenes világnappá nyilvánította. A figyelemfelhívás napjainkban még aktuálisabb, mint korábban.
Évente csaknem 8 millióan halnak meg daganatos betegségben a világon. Becslések szerint 2030-ra a daganatos megbetegedések száma 26 millióra nő világszerte, és évente 11,5 millió daganat okozta haláleset várható.
Az adat ijesztő, főleg úgy, hogy hazánk a daganatos halálozások tekintetében a listavezető országok között szerepel. (Forrás: OECD Health Statistics 2013.)
A Nemzeti Rákregiszter adatai alapján, Magyarországon évente közel 100 000 új daganatos eset kerül felfedezésre.
Az EU tagállamokhoz viszonyítva Magyarországon közel kétszeres a rosszindulatú daganatok által okozott halálesetek száma.
Megyénkben az elmúlt években az emésztőrendszeri, a légzőszervi, és az emlő daganatos megbetegedései vezetik a listát a frissen diagnosztizált daganatos betegségek között. (Forrás: KSH, 2014.)
Az Esztergomi járás férfi lakosságának körében a kiemelt rosszindulatú daganatos megbetegedések incidencia mutatói közül az ajak, szájüreg és garat együtt, a végbél rosszindulatú daganatos megbetegedései, továbbá a melanoma és egyéb bőr, rosszindulatú daganatos megbetegedései a megyei értékeknél magasabbak.
A Járás női lakosságának körében nagyobb gyakorisággal fordultak elő az ajak, az ajak, szájüreg és garat együtt, a melanoma és egyéb bőr daganatos megbetegedései, továbbá az emlő, a méhnyak rosszindulatú daganatos betegségei a megyei értékekhez viszonyítva.


Halálozások megoszlása főcsoportok szerint Esztergom járás lakossága körében 2013-ban a Központi Statisztikai Hivatal 2014-ben megküldött adatai alapján:

 

Forrás: KSH,2014


Rosszindulatú daganatok okozta betegségek megoszlása főbb lokalizáció szerint, Komárom-Esztergom megye lakossága körében 2013-ban:


Forrás: Nemzeti Rákregiszter
A világszerte diagnosztizált sok millió új rákos megbetegedés 40 százaléka megelőzhető lenne. Életmódunk jelentősen befolyásolja egészségi állapotunkat (43%), ezért nagyon fontos még az ártalmakkal való találkozás előtti segítségnyújtás védőoltásokkal, neveléssel, egészségkultúránk fejlesztésével, gondolkodásunk és egészségtudatos magatartásunk formálásával. Ilyen például a pihenés-alvás egyensúlyának megteremtése, rendszeres mozgás, napi 4-5 alkalommal történő étkezés, a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás, az egészséges táplálkozás.
További lehetőség a megelőzésben a szűrővizsgálatok igénybevétele. A szűrés a tünet-és panaszmentes személyek egyszeri, vagy inkább időnkénti vizsgálatát jelenti, amelynek célja, hogy a még rejtett, korai szakaszban levő betegség fennállásának valószínűségét megerősítsék vagy kizárják. Az időben felismert daganatos folyamatok esetén a gyógyulási esélyünk és további életminőségünk sokkal magasabb lehet, mint a későn felismert megbetegedések esetén. Az Európai Rákellenes Kódex valamint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) időbeni felismerést célzó ajánlása szerint
• minden 25-65 év közötti nő vegyen részt háromévente nőgyógyászati méhnyak-szűrésen,
• minden 45-65 év közötti nő menjen el kétévente mammográfiás emlőszűrésre,
• továbbá panasz nélkül is javasolt az 50 év feletti férfiaknak a prosztata-szűrés,
• és minden 50-70 év közötti embernek a vastagbélrák szűrés.
Szűrni azonban csak olyan embereket lehet, akik a szűrővizsgálatokon megjelennek.
Az egészségtudatosság növelése a cél, saját felelősségvállalásunk magunkért, családunkért, jelen helyzetünkért és egészségünkért.

Tegyünk egészségünkért, és vegyünk részt a szűrővizsgálatokon