Újra Dorogon az Alkotó Muzsikusok
Kultúra
2015. ápr. 20.

Újra Dorogon az Alkotó Muzsikusok

1996 óta már igazán sokszor vendégeskedett Dorogon a budapesti Alkotó Muzsikusok Társasága tagsága. Az 1991-ben alakult összművészeti csoport tagjai olyan hivatásos muzsikusok, akik valamilyen művészeti ágban jeleskednek: komponálnak,irodalommal vagy képzőművészettel foglalkoznak, esetleg több téren is tevékenykednek. A műsoraikból megismerhetjük a zeneszerzők gyermekeknek műveit, ízelítőt kapunk az irodalmárok alkotásaiból is. Sőt idén ápr. 15-én egy meglepetéssel is szolgált az egyik AMT-tag. Csepregi György, aki képzőművész, író és zeneszerző is egyben, két festményét ajándékozta zeneiskolánknak. ezecz.JPG
Hogy honnan a kapcsolat?
Az Erkel Ferenc Zeneiskola tanára, Szendi Ágnes már lassan 20 esztendeje tagja az Alkotó Muzsikusok Társaságának. Az AMT már létrejöttekor egyik céljául tűzte ki, hogy eljuttatja az ifjúsághoz a kortárs komponisták darabjait.
A mostani ifjúsági hangversenyen zeneiskolánk zongora-, furulya-, fuvola- és hegedű tanszakának képviselői léptek fel, tanárok, diákok vegyesen . Lássuk a növendékek neveit!
Magyar Gellért, Pohner Zsolt, Zimmerer Blanka, Veres Liza, Zima Tamás, Gyovai-Bodák Mónika, Sajtos Liliána ( zongora); Magyar Dóra, Magyar Petra, Partos Dorka, Gubala Sarolta (szopránfurulya), Csipke Ágnes (altfurulya); Szezech Bora, Jácint Vanessza, Demeter Balázs (fuvola); Novák Bíborka, Kiss Eszter, Sziklai Réka (hegedű). Némelyik kamaraműben együtt zenélt tanár és tanuló is. A tanári karból Kolozsvári Barnabásné, Lőrinczné Csizmadia Katalin, Málnai József, Retter Tímea, Szabóné Érdi Mónika és Szendi Ágnes szerepeltek. Felkészítő tanár volt még Farkas József, Kálvin Balázs, Kuti Balázs .
Egy zeneszerzőnek talán még nagyobb öröm, ha azt hallja, hogy gyerekek, fiatalok tanulták meg és adják elő művét. Nagy sikert arattak pl. Mérész Ignác hegedűduói, Csepregi György zongoraművei, Gallai Attila fuvolatriója, Fehér György Miklós duói. A házigazda, Szendi Ágnes is bőven ellátta feladattal tanítványait, kollégáit két furulya-zongora triójával, furulya-hegedű-zongora triójával. Három testvér muzsikált együtt Szendi Beethoven Orosz tánc-átiratában. Olyan is előfordult, hogy Hajdu Lóránt és Szánthó Lajos zongoradarabjait, Laczó Zoltán Vince hegedűtrióit - melyeket az ifjúságnak szántak - tanárok szólaltatták meg. Két elhúnyt szerző: Rékai Iván és Büky Géza egy-egy kompozíciója is megszólalt. A zeneművek között Bátki Fazekas Zoltán operaénekes-költő néhány versét és Forgács Éva Majosházi meséit ismerhette meg a nagy létszámú közönség.
Igazán gyümölcsöző találkozások valósulhattak meg Dorogon ezen a szép tavaszi napon: főváros- vidék, különböző művészeti ágak, alkotók-előadók, fiatalok és idősebbek találkozása!


Szendi Ágnes