PÁRBESZÉD NAPJA: felavattuk a konferenciatermet és klubhelyiséget
Közügy
2015. máj. 17.

PÁRBESZÉD NAPJA: felavattuk a konferenciatermet és klubhelyiséget

Az Európa Nap - A Párbeszéd Napja rendezvényeit május 16-án tartották meg a Dorogi József Attila Mûvelődési Házban. A hagyományos városi rendezvény ezúttal Dorog épített környezetének állított emléket. Kiállítás nyílt az elmúlt években megújult középületek, az idén elkészülő beruházások - az Esztergomi úti buszmegálló, az Agora, a Zenepavilon - tablóiból és a jövő fejlesztési elképzeléseiről.

dek.JPG
A kiállítást Markos Anikó, a megyei építész kamara elnöke ajánlotta a megjelentek figyelmébe, hangsúlyozva a városvezetése és a főépítész, Dankó Kristóf hatékony együttmûködésének köszönhető fenntartható várostervezés látványos megvalósulását. A közös munka, a hatékony és értő együttmûködés ritka példáját képviseli a hely, amely mintaként szolgálhat a többi város számára. Zárszóként gratulált „ehhez a dorogi történethez". A kiállítás után a mintegy száz érdeklődő - a helyi civil egyesületek tagjai, intézményvezetők és magánemberek - a konferenciateremben foglaltak helyet, amelyet az ünnepen avatott fel dr. Tittmann János polgármester. - „A sportosan elegáns és finoman retro stílusban megálmodott és a mai napon Önöknek átadott konfereciaterem és klubhelyiség része a mûvelődési ház megújításának - mondta a városvezető. Hamarosan elkészül a tekepálya és jövőre a sörkert. Dr. Tittmann János emléklapokat adott át a belsőépítészeti terv elkészítőjének, Petheő Tímeának és a kivitelezésben résztvevő szakembereknek: Kerényi József, Kiss Péter, Kimmel Róbert, Flórián Attila, Marton Jenő, Sztahovits Ferenc és Weiszer Zoltán részére. sztahovits.JPG
A hófehér padlójú, színes, formára vágott padlószőnyeggel díszített, enyhén retro stílusú bútorok, színes csillárok és különleges álmennyezet és a legkorszerûbb mûszaki berendezések, projektorok, laptévé, hangtechnika és világítástechnika elnyerte minden ünneplő tetszését.
Az avatás után a képviselő-testület döntésének értelmében Pro Urbe díjat adott át dr. Bartalos Józsefnek a polgármester.
Dr. Bartalos József sportoló, ügyvéd, gyûjtő, közéleti személyiség 1945. április 14-én Pozsonyban született. Jogi diplomáját az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán szerezte. Sportolóként 1962-1977 között a Dorogi Bányász NB I-es sikercsapatának, 1964-ben a Vidék legjobb csapatának, később az NB II-es együttesnek labdarúgója, balszélsője volt.
350 bajnoki mérkőzésen szerepelt, 1963-64-ben magyar ifjúsági válogatott, 1965-ben utánpótlás válogatott volt. Pályafutása kizárólag a Dorogi Bányász csapatához kötődik. A Dorogi FC örökös tagja.
Jelentős személyisége, alapító tagja Dorog Város Barátai Egyesületének, mint gyûjtő képeslapgyûjteményeivel országos elismertségnek örvend. Kiemelkedik gyûjtőköréből a személyéhez köthető Dorog, Pozsony gyûjteménye, illetve a történelmi Magyarország megyei, járási bíróságainak épületeit demonstráló kollekciója. „Város születik" címmel 1999-ben a DVBE szerkesztésében, önkormányzati kiadásban megjelent Dorogról összeállított kötetet képeslapjaiból. 2013-ban országos sikert aratott „Bíróságok, igazságügyi paloták régi képeslapokon" címû reprezentatív albua, meghívást kapott a 21. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra, ahol bemutatták és jelölték az Év könyve díjra.
Közéleti tevékenysége jogi végzettségéhez és sportolói múltjához kapcsolódik. 1994-től három cikluson át tagja volt Dorog Város Képviselő-testületének, vezetője a jogi bizottságnak. Társadalmi megbízásából több cikluson át kurátora a Dorogi Szénmedence Sportjáért Alapítványnak, az Égetőmû Környezetfejlesztő Közalapítványnak, elnökségi tagja a Dorogi Futball Clubnak.

 

dr_Bartalos_ProUrbe.JPG
2015 áprilisában ünnepelte 70. születésnapját dr. Bartalos József, akinek sikeres pályafutását Dorog Város Képviselő-testülete Pro Urbe díjjal ismerte el.
A Párbeszéd Napja Dorog épített építészeti alkotásainak bemutatásával folytatódott, amelyről Sztahovits Péter fiatal építészként mesélt. Krizsán András DLA, Ybl-díjas építész a Balaton-felvidékre kalauzolta el közönségét, útmutatót adva a felvidéki házak helyes építési koncepciójához. Hangsúlyozta, udvariatlanság túl feltûnőt, a környezethez nem illőt alkotni. „Mértékkel építsünk, meglévő értékeinkre vigyázzunk!" Dankó Kristóf Dorog Város főépítésze a fenntartható város fejlesztési elképzeléseiről, az idén és a jövőre elkészülő beruházásokról tartott előadást, majd szólt a fiatalok megtartása érdekében kialakítandó Patakliget lakópark építési koncepciójáról és az „Év homlokzat felújítási terve" elnevezésû, a Baumit Kft. és az önkormányzat által 2010 óta minden évben kiírt pályázatról. Zárszóként elmondta: Lehetőségeink adottat, csak rajtunk múlik, hogyan élünk ezzel, hogy folytassuk a fenntartható város fejlesztését! Beszéde után dr. Tittmann János foglalta össze a konferenciát, kiemelte, hogy folytatni kell a párbeszédet Dorog intergrált városfejlesztési stratégiájáról, amelyre jó alkalom ez az ünnep is.
A Párbeszéd Napja rendezvénysorozatát délután a Bányászzenekar hagyományos Tavaszi koncertjének dallamai zárták a színházteremben.

tavaszikoncert.JPG