Dorog főépítészét "Az Év Háza" díjjal ismerte el a szakértő zsűri
Kultúra
2016. okt. 12.

Dorog főépítészét "Az Év Háza" díjjal ismerte el a szakértő zsűri

Az idén az Építészet Hónapja keretében Esztergomban rendezték meg az Év Háza pályázat kiállítását. Október 10-én, a megnyitón átadták az Az Év Háza díjakat. Bálint Imre Ybl-díjas építész, a zsűri elnöke értékelte a beérkezett pályaműveket.
Dorog főépítészének, Dankó Kristófnak ítélték Az Év Háza díjat családi ház kategóriában.

dmsihz.JPG

Mellette Haraszti Lívia építészmérnököt szintén családi ház kategóriában ismerték el. A fiatal építészek szakítottak a családi ház építésének korábbi hagyományaival és belső és külső terek vizuális egybekapcsolásával, a funkcionális dobozegységek szintben elkülönített összefogásával merész látványt teremtettek. Az egyéb kategóriában Csőre Imre és Tóbiás Tamás tatabányai Adventi naptárát méltatta a zsűri, kiemelve a család legbensőségesebb ünnepének finom építészeti megfogalmazását. A szakmai zsűri értékelése alapján dicsérettel ismerték el öt további tervező munkáját. Középület kategóriában Máté Edinát emeltéki ki a szentgyörgymezői óvoda felújításáért és bővítéséért. Műemlék, helyi védelem alatt álló épület kategóriában Besey László és Nagy Henriette tardosi munkáját, a Szent Mária Magdolna római katolikus templom homlokzati felújítását méltányolták.
A baji katolikus templom toronysisak rekonstrukciója, Markos Anikó munkája érdemelt dicséretet. Az ipari épületek közül az Esztergom-kertvárosi összeszerelő üzem II. ütemének építéséért kapott elismerést Dankó Kristóf, egyéb kategóriában pedig Hartmann Tihamér munkája, a tatai Ady Endre utca homlokzat-felújítás és üzlet átalakítás érdemelt dicséretet.