10. Könyvtári Napok: Wersrontó Workshop után kiskosárból kóstolhattunk
Kultúra
2016. okt. 21.

10. Könyvtári Napok: Wersrontó Workshop után kiskosárból kóstolhattunk

Idén, október 3. és 9. között került megrendezésre a 10. Országos Könyvtári Napok programsorozat, melybe a dorogi Gáthy Zoltán Városi Könyvtár is bekapcsolódott 3 rendezvénnyel, más és más korosztályt, illetve érdeklődési kört célozva meg.
1. A József Attila Mûvelődési Ház konferenciatermében tartott Kovács Lajos helytörténeti előadást legújabb kutatásai alapján.Kovács Lajos most is a mindig rá jellemző alapossággal és igényességgel tárta fel a dorogi történések újabb, eddig ismeretlen - vagy éppen másképpen tudott - hátterét, írásos dokumentumait. A vetítéssel egybekötött előadás rávilágított: a múltból előkerülő mozaikok mindig árnyaltabbá és teljesebbé teszik annak megértését, és jelenünk megértését is.

2. Október 5-én délelőtt 10 órakor a könyvtár kiállítótermében 16 gimnazista vállalkozott a Kele Fodor Ákos vezette Wersrontó Workshop-ra.
A foglalkozás alapgondolata az, hogy a magyar irodalom legzseniálisabb verseinek (jelen esetben Nagy László Ki viszi át a szerelmet? c. versének) nagyszerûsége érzékletesebb, könnyebben belátható, ha megtapasztaljuk, hogy milyen egy igazán rossz versszöveg.
A Workshopon mozaikmódszerrel, irányított rontási mûveletek révén új szöveget, egy átiratot hoztak létre, amit aztán szoros olvasással történő együttgondolkodás keretében elemeztek, és az eredetivel összevetettek. Ezen szakszerû viccelődés közben nagyon sokat nevettek. Ez utóbbi azért nagyon fontos, mert a komoly tartalmakhoz gyakran a humoron át vezet az út.
3. Október 7-én délelőtt 10 órakor az ún. Zöld könyvtár témakörben Horváth Zoltán tartott Kiskosarad mit rejt? címmel hasznos és gyakorlati tanácsokat is tartalmazó előadást az egészséges táplálkozás témakörében, és egyben bemutatta a

Kiskosár bevásárló-közösséget is. A kóstolóval egybekötött bioétel és bioéletmód népszerûsítő programon a gyerekektől az idősekig minden korosztály jóízûen falatozhatott a rendezvény második felében, és meggyőződhetett arról, hogy Horváth Zoltán nem csak „zöldségeket" beszélt. Minden finom volt!
Szabó-Berghauer Zoltán